eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kovács Zoltán: elbizakodottságnak nincs helye

Kovács Zoltán: elbizakodottságnak nincs helye

Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfő délelőtt Londonban tájékoztatta a sajtó képviselőit és a tudósítókat a migrációval, a Brexittel, valamint a soron következő magyar választásokkal kapcsolatos magyar álláspontról és nézetekről.

Kovács Zoltán szóvivő hétfő reggel a londoni magyar nagykövetség frissen felújított fogadótermében beszélt újságíróknak a kormány álláspontjáról, időszerű kérdésekkel kapcsolatban.

Bevezetőképpen a soron következő magyarországi választás kilátásairól szólott. Az előrejelzések kedvezőek a kormány számára, de a szóvivő megjegyezte, hogy elbizakodottságnak nincs helye, a választási győzelemért dolgozni kell. Változatlanul központi téma a migráció. A kvóta-alapú migránsbefogadás megtagadása miatt Magyarországot felelősségre kívánják vonni, de

a kormány nem tekinti alapvető emberi jognak a migránsok korlátozatlan befogadását,

nem látja természetes és normális dolognak, hogy milliók települhessenek le az Európai Unió országaiban, hiszen például Németországban a más kultúrájú migránsok tömeges befogadása miatt egyes városokban máris úgynevezett no-go zónák alakultak ki, olyan városrészek, ahová nem biztonságos belépni.

A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a problémát a migráció kiindulópontjain kell megoldani. Nem rég Budapesten járt az ausztrál külügyminiszter, aki elmondta, hogy jóllehet, Ausztrália régi befogadóország, munkaerő-szükségletét tradicionálisan a bevándorlás révén elégítette ki, most tisztában van az új keletű migráció veszélyeivel, tehát Magyarországhoz hasonlóan a korlátozott és szabályozott bevándorlási politika útjára lépett. Amihez Kovács Zoltán szóvivő azt tette hozzá, hogy

Magyarországon nagymérvű befogadás lehetősége előtt belső munkaügyi kérdéseket kell megoldani,

az elmaradott vidékek fejlesztését és az ehhez fűzőödő roma-problémát.

Ami a munkaerő-politikát illeti, jó lenne, ha a népszaporulat fellendülése folytán növekedne a kereslet kiegyenlítése, más kultúrájú tömegek betelepítése helyett. Brüsszelnek – a magyar kormány nézete szerint – biztosítania kell, hogy az Európai Uniós tagországok parlamentjei maguk szabályozhassák a bevándorlás mikéntjét. Ebből a szempontból az Európa Tanács fontosabb fórumnak bizonyulhat, mint az Európai Unió parlamentje.

Ami a britek jelenleg központi fontosságú ügyét, a Brexitet illeti, a magyar kormány ezt méltányos körülmények között lebonyolíthatónak véli, s egyben eltökélt szándéka, hogy a szigetországban dolgozó magyar állampolgárságú munkavállalók jogait megvédje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×