eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Exit poll: egyik erőnek sincs elegendő támogatottsága Olaszországban

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség vezet a vasárnap megtartott olasz parlamenti választásokon az exit poll eredmények szerint. A második az Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely ugyanakkor a pártok közül a legtöbb szavazatot kapta, míg a harmadik helyre a várakozásoknak megfelelően a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) szorult.

A szavazóhelyiségekből távozók válaszai alapján készült felmérés szerint, amelyet a Rai állami és a 7-es kereskedelmi televízió ismertetett az éjjel 11 órai urnazárás után, egyik erőnek sincs elegendő támogatottsága ahhoz, hogy önállóan alakítson kormányt.

Az első közlések szerint a jobboldali pártszövetség 33-36 százalékot szerezhetett az alsóház összetételére leadott szavazatokból, pár százalékkal megelőzve a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalmat, amely az exit poll felmérések szerint 29,5 és 32,5 százalék közötti támogatottságra tett szert. A balközép Demokrata Pártra (PD) leadott voksok arányát 24,5 és 27,5 százalék közé teszik.

A kormányzó Demokrata Párt (PD) készen áll az ellenzéki szerepre, amennyiben beigazolódnak az exit poll felmérések eredményei - jelentette be a balközép tömörülés alsóházi vezetője.

A PD számára valószínűsített 21, más mérések szerint 24,5-27,5 százalék közötti eredmények a harmadik helyet jelentik a jobboldali pártszövetség és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) mögött, amivel kapcsolatban Ettore Rosato azt mondta, "ha ez lesz az eredmény, az vereséget jelent számunkra, és ellenzékbe vonulunk".

Az exit poll-felmérések szerint a jobboldali pártszövetségen belül a Matteo Salvini vezette Északi Liga valamelyest megelőzi Silvio Berlusconi pártját, a Forza Italiát, igaz a különbség alig félszázalékos: 14,5, illetve 14 százalékot mértek a két tömörülésnek. A két párt versenyének jelentősége az, hogy kettejük erőviszonyain múlhat a miniszterelnök-jelölt személye.

Az Öt Csillag Mozgalom, amely az exit pollok szerint 29,5-32,5 százalékot szerzett, meggyőződését fejezte ki, hogy a következő kormány egyik pillére lesz.

A vasárnapi olasz parlamenti választások voksainak összeszámlálása az urnazárás után azonnal elkezdődött, végeredmény azonban csak hétfőre várható.

Az olasz belügyminisztérium egyelőre csak annyit közölt, hogy több mint 46 millió választópolgár 71,48 százaléka vett részt a választásokon, ami visszaesést jelent a 2013-as választások 75 százalékos részvételi arányához képest.

A szenátusban az Öt Csillag Mozgalom áll az élen

A Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerezheti meg az olasz szenátus összetételére vasárnap leadott szavazatok 33,1 százalékát - közölte a La 7 (hetes) kereskedelmi tévécsatorna vasárnap éjjel, a szavazatszámlálás első eredményei alapján.

Az együttesen győzelemre esélyesnek tartott jobboldali pártszövetség pártjai közül az Matteo Salvini vezette Északi Liga a szenátusi mandátumokra adott voksok 17,3 százalékához juthat, maga mögé utasítva a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette Forza Italiát, amelynek a voksok 14,1 százalékát jósolják.

A Matteo Renzi vezette, kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) ugyanitt 18,7 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×