eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
Ez a francia választás második fordulójának tétje

Ez a francia választás második fordulójának tétje

Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron elnök pártja, A Köztársaság lendületben és politikai szövetségese, a centrista Modem a szavazatok 32,32 százalékával végzett az élen a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 13,2 százalékot kapott, míg a májusig kormányzó szocialisták 9,5 százalékot értek el.

„Franciaország visszatért” - mondta a francia miniszterelnök az exit poll eredmények ismertetése után. Edouard Philippe szerint az alacsony részvétel ellenére is egyértelmű, hogy a franciák támogatják Emmanuel Macron államfő programját.

A legnagyobb ellenzéki frakció A jobbközép Köztársaságiaké lesz, de ők is számos képviselői helyet veszítettek az előző ciklushoz képest.

„Azokhoz is szólunk, akik távol maradtak, vagy nem minket választottak az első fordulóban. Vannak akik mérgesek, vagy elkeseredettek. Az országunknak egyensúlyra van szüksége, és nem arra, hogy egy párt legyen a középpontban” – mondta Francois Baroin, a párt egyik vezetője.

A Szocialista Párt történelmi vereséget szenvedett. Eddig több mint háromszáz képviselője volt, most legfeljebb 35 lesz. Még a párt főtitkára sem jutott be a második fordulóba abban a párizsi választókerületben, ahol 1997 óta volt képviselő.

„A választások első fordulója megmutatta, hogy soha nem látott visszaesés történt a baloldalon, ÉS mindez különösen a Szocialista Pártot érintette. Arra kérek mindenkit, hogy a második körben is voksoljon jelöltjeinkre” – mondta Jean-Christophe Cambadélis.

A Nemzeti Front 14 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett és nem lesz önálló frakciója. A párt elnöke "erős mozgósításra" kérte a "hazafias választókat".

„Ellenzéki képviselők kellenek a Nemzetgyűlésben, akik Emmanuel Macron katasztrofális politikáját ellensúlyozzák” – nyilatkozta Marine Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon, a Baloldali Párt vezetője arra kérte híveit, hogy ne adjanak teljhatalmat az elnök pártjának, de ne támogassák a Nemzeti Frontot se.

A második forduló tétje valóban az, hogy Macron megszerzi-e az abszolút többséget – mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Szűcs Anita Franciaország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense:

„Ez nem a csodavárás eszköze, de ahhoz, hogy Macron elkezdhesse végrehajtani a programját, szükséges az abszolút többség.”

A francia parlamenti választás második fordulóját június 18-án tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×