eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Országot megosztó szavazás volt"

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök péntek hajnali nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a választás eredményeképpen rendkívül nehéz lett Theresa May helyzete. Az Európai Unióból való brit kilépés (Brexit) irányításával megbízott miniszter szerint az első eredmények és a prognózisok arra mutatnak: az ország átalakulóban van. Nigel Farage úgy vélte, a választások megmutatták, hogy Corbyn "erősebb és őszintébb" személyiség, mint May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök péntek hajnali nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a választás eredményeképpen

rendkívül nehéz lett Theresa May helyzete.

A konzervatívok romló eredményét azzal magyarázta, hogy a kampány legvégén a Munkáspárt szerepelt jobban, és támogatókat tudott elhódítani riválisától. Sturgeon egyúttal méltatta, hogy a jelek szerint Skóciában pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) megnyerte a választást.

Nyilatkozott az Európai Unióból való brit kilépés (Brexit) irányításával megbízott miniszter, David Davis is. Ő úgy vélte, hogy az első eredmények és a prognózisok arra mutatnak: az ország átalakulóban van, különösen Skóciában és Anglia északi részében.

Az országot megosztó szavazás volt

- fogalmazott, de jelezte, hogy a következtetések levonásával megvárja a tényleges eredményeket.

Nigel Farage, a Brexit melletti kampány egyik vezetője, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt elnöke úgy vélte, a választások megmutatták, hogy

Corbyn "erősebb és őszintébb" személyiség, mint Theresa May.

Ő is úgy látja, hogy a munkáspárti vezetőnek sikerült új szavazókat elhódítania a Brexit-pártiak és -ellenzők közül egyaránt.

Kész lenne kisebbségi kormány megalakítására Nagy-Britanniában az ellenzéki Munkáspárt a csütörtöki előrehozott választások nyomán, ha beigazolódnak a prognózisok, amelyek szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem szerzett abszolút többséget a parlamenti alsóházban - jelentette ki a Munkáspárt egyik szóvivője, Emily Thornberry csütörtök éjszaka. A BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy

az eredmények azt mutatják, a Labour kormányra kerülhet.

Ha az exit poll pontosnak bizonyul, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 34 fővel 266-ra növelte alsóházi frakciójának létszámát, míg a konzervatívok 314 képviselői helyet szerezhettek meg a 650 fős házban, 17-tel kevesebbet, mint az előző, 2015-ös választásokon.

Tom Watson, a Munkáspárt elnökhelyettese is úgy nyilatkozott, hogy ha a prognózisok beigazolódnak, az

"nagyon rossz eredményt"

jelentene Theresa May miniszterelnök számára.

Az első exit pollok közzététele után a Liberális Demokraták Twitter-üzenetben adták tudtul, hogy nem terveznek részt venni semmilyen koalíciós tárgyalásban. Ezt a pártot a választás előtti elemzések a Munkáspárttal és esetleg a Skót Nemzeti Párttal (SNP) képzelték el közös koalícióban.

Az észak-írországi unionista pártok közé tartozó DUP egyik képviselője, Jeffrey Donaldson viszont a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy

készek tárgyalni a konzervatívokkal az abszolút többség megteremtése érdekében.

Úgy ítélte meg, hogy pártjuk számára nagyon kedvező eredmény született, ha az exit pollok beigazolódnak.

Az észak-írországi nacionalista párt, a Sinn Fein elnöke, Gerry Adams bejelentette, hogy

továbbra sem kívánják elfoglalni megnyert képviselői helyeiket a brit parlamentben.

Ez azért bír fontossággal, mert az üres parlamenti helyek miatt kevesebb képviselő is elég lehet az abszolút többség megszerzéséhez.

George Osborne, a előző konzervatív kormány pénzügyminisztere úgy kommentálta az exit pollok eredményét, hogy sokáig lehet majd boncolgatni, miért alakult így. Úgy vélte, kérdések vetődhetnek fel nemcsak a kampánnyal, hanem a Konzervatív Párt vezetésének jövőjével kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×