eur:
387.8
usd:
359.7
bux:
69329.03
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Hatalmas a tét Nagy-Britanniában

Hatalmas a tét Nagy-Britanniában

Reggel megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Nagy-Britanniában. A következő órák nagy tétje az lesz, hogy vajon a konzervatívoknak tényleg sikerül-e olyan földcsuszamlásszerű győzelemmel kormányt alakítani és parlamenti többséget szerezni, mint amire másfél hónappal ezelőtt vártak – mondta az InfoRádiónak Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Az urnák 11 órakor zárnak, az első eredmények pedig holnap hajnalra várhatók.

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy sikerül már az első órákban eredményt hirdetni, hiszen a konzervatívok megszerezhetik azt a többséget, ami mindenképpen kell a kormányzáshoz – véli Gálik Zoltán.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a következő óráknak az lesz a nagy tétje, hogy

vajon tényleg sikerül-e olyan földcsuszamlásszerű győzelemmel a kormányt megalakítani és a parlamenti többséget megszerezni, amire másfél hónappal ezelőtt vártak.

Az elmúlt napok és hetek tendenciái nem ezt mutatták, mivel a két párt felzárkózott egymáshoz a közvélemény-kutatóknál – tette hozzá a szakértő.

„De az egyéni mandátumbecslések azt mutatják, hogy a munkáspárt ezen a területen nem tudott igazán érvényesülni, és

valószínűleg a konzervatívoknak mégiscsak be fog jönni ez az előrehozott választás”

- folytatta Gálik Zoltán.

A szakértő szerint ha a Munkáspárt nyerné meg a választást, akkor valószínűleg érdemben változtatna a Brexit-terveken – még ha nem is a Brexit-tárgyalások léte lenne a kérdés, hanem az, hogy milyen viszony alakuljon ki az európai integrációval.

Hatalmas a tét Nagy-Britanniában

„Hiszen a konzervatívok egyértelműen a kemény Brexitet, azaz az Európai Bíróság joghatósága alól való teljes kivonulást – ezzel pedig az egységes piacról való távozást, illetve a vámuniós szerződés újratárgyalását – tűzték ki célul, míg a Munkáspárt választási programjában az szerepelt, hogy elsősorban a brit gazdasági érdekek szempontjából közelítenék meg a kérdést. Ez pedig közös piactagságot feltételezhet” - fejtette ki Gálik Zoltán.

Az egyetemi docens úgy véli, nagyon kicsi az esély arra, hogy akár a Liberális Demokraták, akár a Függetlenségi Párt vagy a zöldek számottevő eredményt tudjanak elérni.

A szakértő szerint a taktikai átszavazások – például az, hogy applikációkkal próbálják összehangolni a szavazatokat, hogy bejuttassanak a parlamentbe egy-egy képviselőt – akkor lennének fontosak, ha sok választókerületben lenne bizonytalan közelében az eredmény.

„De ha most megnézzük a 650 választókerületet, akkor azt lehet látni, hogy elég egyértelműek az eredmények:

ahol konzervatív többség van, ott nagyon konzervatív többség van, a munkáspárti körzetekben pedig megvan a munkáspárt többsége.

Igazából érdemi átszavazás vagy taktikai szavazás egy-két, maximum tíz körzetben lehetséges” - fogalmazott a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

Baj van a határnál
Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

„Az elmúlt időszakban megint narancssárgára színeződött a Sajó folyó vize” – tájékoztatott Jerga Tibor, a szlovákiai Alsósajó község polgármestere. A szlovák környezetvédelmi minisztérium közölte, tárgyal a két éve természeti katasztrófát megélt folyóval kapcsolatos szükséges intézkedések finanszírozásáról.

A MOB elnöke fontos üzenetet mondott a Milák-ügyben

Tartsuk tiszteletben és ne bántsuk az olimpiai bajnok úszó Milák Kristófot, ezt kéri a szurkolóktól Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. Beszélt a hatszoros olimpiai aranyérmes kajakozó Kozák Danuta visszatéréséről és az esélyesség kezeléséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×