INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

nagy-britannia

parlamenti választás

előrehozott választás

brexit

Hatalmas a tét Nagy-Britanniában

Hatalmas a tét Nagy-Britanniában

Infostart / InfoRádió

Reggel megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Nagy-Britanniában. A következő órák nagy tétje az lesz, hogy vajon a konzervatívoknak tényleg sikerül-e olyan földcsuszamlásszerű győzelemmel kormányt alakítani és parlamenti többséget szerezni, mint amire másfél hónappal ezelőtt vártak – mondta az InfoRádiónak Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Az urnák 11 órakor zárnak, az első eredmények pedig holnap hajnalra várhatók.

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy sikerül már az első órákban eredményt hirdetni, hiszen a konzervatívok megszerezhetik azt a többséget, ami mindenképpen kell a kormányzáshoz – véli Gálik Zoltán.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a következő óráknak az lesz a nagy tétje, hogy

vajon tényleg sikerül-e olyan földcsuszamlásszerű győzelemmel a kormányt megalakítani és a parlamenti többséget megszerezni, amire másfél hónappal ezelőtt vártak.

Az elmúlt napok és hetek tendenciái nem ezt mutatták, mivel a két párt felzárkózott egymáshoz a közvélemény-kutatóknál – tette hozzá a szakértő.

„De az egyéni mandátumbecslések azt mutatják, hogy a munkáspárt ezen a területen nem tudott igazán érvényesülni, és

valószínűleg a konzervatívoknak mégiscsak be fog jönni ez az előrehozott választás”

- folytatta Gálik Zoltán.

A szakértő szerint ha a Munkáspárt nyerné meg a választást, akkor valószínűleg érdemben változtatna a Brexit-terveken – még ha nem is a Brexit-tárgyalások léte lenne a kérdés, hanem az, hogy milyen viszony alakuljon ki az európai integrációval.

Hatalmas a tét Nagy-Britanniában

„Hiszen a konzervatívok egyértelműen a kemény Brexitet, azaz az Európai Bíróság joghatósága alól való teljes kivonulást – ezzel pedig az egységes piacról való távozást, illetve a vámuniós szerződés újratárgyalását – tűzték ki célul, míg a Munkáspárt választási programjában az szerepelt, hogy elsősorban a brit gazdasági érdekek szempontjából közelítenék meg a kérdést. Ez pedig közös piactagságot feltételezhet” - fejtette ki Gálik Zoltán.

Az egyetemi docens úgy véli, nagyon kicsi az esély arra, hogy akár a Liberális Demokraták, akár a Függetlenségi Párt vagy a zöldek számottevő eredményt tudjanak elérni.

A szakértő szerint a taktikai átszavazások – például az, hogy applikációkkal próbálják összehangolni a szavazatokat, hogy bejuttassanak a parlamentbe egy-egy képviselőt – akkor lennének fontosak, ha sok választókerületben lenne bizonytalan közelében az eredmény.

„De ha most megnézzük a 650 választókerületet, akkor azt lehet látni, hogy elég egyértelműek az eredmények:

ahol konzervatív többség van, ott nagyon konzervatív többség van, a munkáspárti körzetekben pedig megvan a munkáspárt többsége.

Igazából érdemi átszavazás vagy taktikai szavazás egy-két, maximum tíz körzetben lehetséges” - fogalmazott a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Kapcsolódó hang

Meglesz-e a földcsuszamlásszerű győzelem Nagy-Britanniában?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018