INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

kiberbiztonság

kiberbűnözés

internet

zsarolóvírus

wannacry

A zsarolóvírus csak figyelemelterelés lehet

InfoRádió / MTI

A világ közel 150 országát érintő WannaCry zsarolóvírusos kibertámadás bűnözők figyelemelterelő művelete lehet - állította kedden az amerikai Proofpoint kiberbiztonsági cég berlini képviselője.

Eszerint a Proofpoint szakértői felfedeztek egy újabb támadási módszert, amely kapcsolatban áll a zsarolóvírussal.

Ez a módszer ugyancsak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által összegyűjtött, majd tőle ellopott, a biztonsági résekre vonatkozó információkat használja ki - mondta Monika Schaufler, a Proofpoint berlini menedzsere. A vállalat két szakértőjének Marcus Hutchins brit informatikussal együttműködve sikerült a támadás pénteki hullámának tetőzése után nem sokkal megtalálniuk a megoldást a WannaCry terjedésének megállítására.

Az újabb, Adylkuzz néven emlegetett támadás a zsarolóvírushoz képest más célokat követ és rejtve dolgozik a fertőzött számítógépeken, a háttérben az úgynevezett Monero virtuális valutát állítva elő

- közölték a szakértők.

"Ez a csalók számára jóval kifizetődőbb egy zsarolóvírusos támadásnál, mint például a WannaCry" - mondta Schaufler. A virtuális valuta a darkneten - az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által szívesen használt részében - szolgál fizetőeszközül a többi között a kábítószer kereskedelemben, illetve lopott bankkártyák és hamisított márkatermékek árusításában is.

A WannaCry zsarolóvírust szakemberek szerint az NSA-től lopták el, más szoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használja ki.

A pénteken indult támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben.

A WannaCryként ismert zsarolóvírus továbbfejlesztett változata terjedhetett szét, amelynek készítői 300 vagy 600 dollárnak megfelelő összeget próbálnak kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában, a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért.

Emberi hiba miatt terjedt gyorsan a vírus

Emberi hiba is okozhatta azt, hogy ilyen sok számítógépet tudott megfertőzni a WannaCry zsarolóvírus a világon - mondta Hubert Csaba információbiztonsági szakértő kedd este az M1 aktuális csatornán.

A szakértő emlékeztetett: a Microsoft már két hónapja - amikor kiderült, hogy a kiberfegyvert ellopták az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) -

elkészített egy frissítőcsomagot a Windows operációs rendszerhez, de ezt láthatóan sokan nem töltötték le.

Hubert Csaba szerint az ilyen esetekben a megelőzésre fordított idő és erőforrás sokszorosan megtérül, ezért nagyon fontos, hogy az operációs rendszerek megfelelően frissítve legyenek, lehetőleg automatikusan települjenek. Ugyanilyen fontos, hogy valamilyen védelmi szoftverrel rendelkezzenek a felhasználók, és rendszeresen készítsenek biztonsági mentést egy olyan eszközre, amely nem csatlakozik arra a hálózatra, amelyre a számítógép - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018