eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nagy veszélyre figyelmeztették az új elnököt

Az amerikai hírszerzés orosz hackertámadások veszélyére figyelmeztette a választási kampány idején Emmanuel Macron francia elnökjelöltet.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője, Mike Rogers, a szenátus fegyveres erők bizottsága előtti keddi meghallgatásán tájékoztatta az amerikai törvényhozókat arról, hogy

az amerikai hírszerzésnek tudomása volt az orosz beavatkozási kísérletekről,

s erről tájékoztatta is Emmanuel Macron elnökjelölt stábját.

"Tisztában voltunk az orosz aktivitással... egyeztettünk erről francia partnereinkkel, még azelőtt, hogy a hackertámadások ténye a múlt héten nyilvánosságra került" - fogalmazott Rogers a meghallgatáson. Hozzátette: "folyamatosan figyeltük az oroszokat és azt tapasztaltuk, hogy sikerült behatolniuk a francia struktúrákba. "

Az NSA vezetője ugyanakkor tartózkodott attól, hogy - az amerikai sajtó egy részében megjelenő hírekkel ellentétben - közvetlenül az orosz kormányzatot okolja a számítógépes támadásokért.

Mike Rogers közölte: az amerikai hírszerzés szorosan együttműködik más, olyan európai országok illetékeseivel is, ahol még az idén választások lesznek. Konkrétan a német és a brit hírszerzést említette meg. Az Egyesült Királyságban júniusban, Németországban pedig az ősszel lesznek parlamenti választások. Az amerikai hírszerzési közösség korábban már megosztott lényeges információkat európai szövetségeseivel az oroszoknak a tavalyi amerikai választási folyamatba történt beavatkozási kísérleteiről.

Rogers meghallgatása közben Richard Durbin demokrata párti szenátor sajtóértekezletet tartott, s bejelentette: arra szólította fel a Trump-kormányzatot, hogy nyilvánosan is foglalkozzék a Macron-kampányt ért orosz hackertámadások miatti aggodalmakkal. "Macron győzelme a vasárnapi választásokon nem kisebbíti annak szükségességét, hogy a Trump-adminisztráció komolyan vegye ezeket a hackertámadásokat és szorosan együttműködjék a franciákkal a felelősök bíróság elé állítása és a leendő hackertámdások megelőzése érdekében" - fogalmazott Durbin szenátor. Egyúttal közölte, hogy ez ügyben levelet írt Dan Coatsnak, az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetőjének és Rod Rosensteinnek, a helyettes igazságügyi miniszternek.

A levél tartalmáról szólva Durbin leszögezte: "rendkívüli felelőtlennek" tartja, hogy az elnök szerinte még mindig tagadja Oroszországnak az amerikai elnökválasztási folyamatban alkalmazott kiberháborúját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×