eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jelmezben mentek ma suliba az izraeli gyerekek

Jelmezes iskolai vigadással, felvonulásokkal és utcabálokkal kezdődött pénteken Izraelben a purimi ünneplés, amellyel az ókori perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésére emlékeznek - számolt be róla a helyi média.

Pénteken jelmezben ment óvodába, iskolába minden izraeli gyerek, még a középiskolások is. Idén sokan választják a Disney-figurák közül a Vaiana című film szereplői és talán az őszi tűzvész miatt Sam, a tűzoltó jelmezét a tízes kereskedelmi tévécsatorna híradása szerint.

Ezen az ünnepen a hagyomány szerint felvonulásokkal ünnepelnek a nagyobb városokban. Tel-Avivban a város legnagyobb terére várják utcabálra déltől estig az embereket. Az egész országban három, de Jeruzsálemben négy napig tartó purimi ünneplés idején a zsinagógák mellett négyszáz alkalmi imahelyen, tornatermekben, kultúrházakban, szórakozóhelyeken olvassák fel szombat este Eszter könyvét a Zohár nevű rabbiszervezet kezdeményezésére, hogy megpróbálják áthidalni a hívők és a zsidó vallás szabályait nem követők közötti szakadékot.

A rabbik reményeik szerint ily módon további ötvenezer izraelit vonnak be a vallásos ünneplésbe, ugyanis a zsidó hagyomány szerint purimkor ennek a bibliai könyvnek a felolvasásával kell emlékezni a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére.

Ami az egyik oldalon örömünnep, az a másik oldalon nehézségek forrása. Idén egymás után már másodszor zárták le csütörtök éjféltől vasárnap éjfélig - a purim ünneplésének idejére - a palesztin területeket, a Gázai övezetet és Ciszjordániát.

Vasárnap éjfélig csak rendkívüli esetekben, humanitárius okokból nyitják meg az átkelőhelyeket a palesztinok előtt Izrael felé. Más nagyobb zsidó ünnepeken, a zsidó újévkor és tavasszal a pészach, a zsidó húsvét idején rutinszerűen zárlatot rendelnek el a palesztinok lakta részeken, de 2016 előtt csak kivételes esetekben, különleges biztonsági körülmények között alkalmazták ezt a lépést purim idején.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×