eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarázkodik Trump miatt a kormány

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn eljuttatta az illetékes fellebviteli bírósághoz a szövetségi kormány fellebbezését, s abban "az elnöki hatalom jogszerű gyakorlásának" nevezte Donald Trump elnök tíz napja kiadott, azóta felfüggesztett rendeletét, amely beutazási tilalmat vezetett be hét, többségében muszlim lakosságú ország állampolgáraira vonatkozóan.

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság a hét végén megtagadta a kormányzatnak azt a kérését, hogy azonnal helyezzék hatályon kívül James Robart seattle-i bírónak a beutazási tilalmat felfüggesztő múlt pénteki ítéletét. Ugyanakkor jelezte: várja az elnöki rendelet ellen panaszt tevő Washington és Minnesota szövetségi tagállamok, illetve a szövetségi kormány jogi érveit az ügyben.

A kormány beadványa szerint "elhibázott" és "eltúlzott mértékű" volt a seattle-i bíró döntése, hogy az Egyesült Államok teljes területére vonatkozóan felfüggesztette az elnöki rendelet hatályát.

Az igazságügyi tárca helyi idő szerint hétfő este 6-ig juttathatta el beadványát a bíróságra, s a felek képviselői a kedd délutánra kitűzött meghallgatáson szóban is kifejthetik majd álláspontjukat.

Egyelőre nem világos, hogy a törvényszék mikor hoz döntést az Egyesült Államok egészét izgalomban tartó ügyben, de a vesztes félnek lehetősége lesz a legfelső bíróságig elvinni az ügyet.

Donald Trump január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország - Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen - állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot. Rendelete bírálatok özönét váltotta ki az érintett muzulmán országok és a nyugati szövetségesek részéről, amerikai jogvédő csoportok pedig tömegesen igyekeztek jogsegélyt nyújtani a szerintük alkotmányellenes tilalom által sújtott személyeknek, és politikusoknál közbenjárni érdekükben.

Robart bíró felfüggesztő hatályú döntése, valamint az amerikai külügyminisztérium és a belbiztonsági tárca azt megerősítő nyilatkozata óta ugyanúgy zajlik az utazók beléptetése, mint Trump rendelete előtt. Az érvényes vízummal rendelkezők újra beutazhatnak az Egyesült Államokba, és a ki tudja meddig tartó lehetőséggel nagy számban élnek azok, akiket az elnöki rendelet miatt érvényes papírjaik ellenére sem engedtek felszállni az Amerikába tartó járatokra.

Washington és Minnesota szövetségi államok bírósági beadványa szerint újra elszabadulna a káosz, ha a fellebbviteli bíróság visszaállítaná Trump beutazási tilalmát. Álláspontjukat olyan számítástechnikai óriásvállalatok is osztják, mint az Apple, a Google és az Uber, amelyek vasárnap késő este juttatták el érvelésüket a bíróságnak. A cégek ebben egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a beutazási tilalom megkárosítja őket, mert nehezíti az új alkalmazottak felvételét.

Beadványukhoz hétfőn váratlanul csatlakozott az Elon Musk által birtokolt két technológiai óriáscég, a Tesla és a SpaceX is. Musk tavaly decemberben beleegyezett, hogy csatlakozik Trump elnök üzleti tanácsadó testületéhez, és korábban amellett állt ki, hogy a felmerülő kérdéseket közvetlenül az elnökkel kell megvitatni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×