eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp

Oroszország barátkozna

Oroszország normalizálná a viszonyát az Egyesült Államokkal és Európával - erről beszélt Szergej Lavrov külügyminiszter a parlament alsóházában.

Moszkva szeretné rendezni a kapcsolatait az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal, és kész az első lépések megtételére – mondta az orosz külügyminiszter az Állami Dumában, a szövetségi parlament alsóházában szokásos kormányzati beszámolójában, illetve a képviselők kérdéseire válaszolva.

„Egyértelmű, hogy időre és komoly munkára van szükség ahhoz, hogy elhárítsuk azokat a károkat, amelyeket Obama adminisztráció okozott a kétoldalú kapcsolatokban. Mi, ahogy Vlagyimir Putyin jelezte, készek vagyunk lépéseket tenni a kapcsolatok javításáért saját polgáraink, illetve a globális biztonság és stabilitás érdekében” - mondta Szergej Lavrov, hozzátéve, hogy egyetértenek Donald Trump minap hivatalba lépett amerikai elnökkel abban, hogy rendezni kell a helyzetet.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a nemzeti érdek, a tisztesség és a kiszámíthatóság helyre tesz mindent. A távozott adminisztráció ugyanakkor károkat okozott az orosz-uniós kapcsolatokban is. Szükségét látjuk a kapcsolatok helyreállítására az európai üzleti és társadalmi körökkel. Reméljük, hogy Brüsszel képes megfelelően súlyozni az előtte álló feladatok sorrendjének összeállításában, és nem egy kis számú, de annál agresszívabb oroszellenes csoport irányítja majd tetteit” - mondta Szergej Lavrov, hozzátéve, Oroszország sosem volt érdekelt az Európai Unió szétesésében.

A külügyminiszter sok más mellett beszélt arról is, péntekre Moszkvába hívta meg a szíriai ellenzék képviselőit az asztanai tárgyalások utáni helyzetről egyeztetni. Illetve kifogásolta Petro Porosenko ukrán elnök azon kijelentését, miszerint az Ukrajna keleti határai feletti ellenőrzés visszaszerzéséig Kijev nem hajlandó teljesíteni a minszki megállapodásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 21:55
×
×
×
×