eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ma dönt a brit legfelsőbb bíróság a Brexitről

Ma hirdeti ki döntését a brit legfelsőbb bíróság abban a kérdésben, hogy a kormánynak kérnie kell-e előzetes parlamenti jóváhagyást az uniós tagság megszüntetésének elindításához vagy sem.

Theresa May brit miniszterelnök álláspontja szerint a Lisszaboni Szerződés – unióból való kilépés folyamatát szabályozó – 50. cikkelyének aktiválása az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, amelyhez a tavalyi referendum nyomán nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás.

Ezt azonban többen kifogásolták a londoni felsőbíróság előtt, a brit parlament kikezdhetetlen döntési szuverenitásának elsőbbségével érvelve.

Az első fokon eljáró londoni felsőbíróság novemberben a kereset kezdeményezőjének, a londoni City egyik befektetési társaságát vezető Gina Millernek adott igazat, kimondva, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.

A kormány azonban fellebbezett a végzés ellen, állítva, hogy a parlament a népszavazásról szóló törvény tavalyi megalkotásával a választók kezébe adta döntést, ők pedig szavazatukkal a kormányt hatalmazták fel a folyamat megkezdésére.

Ha a legfelsőbb bíróság megerősíti az első fokon eljáró londoni felsőbíróság végzését, és parlamenti jóváhagyáshoz köti az 50. cikkely aktiválását, a brit kormány jogi képviselője szerint egy "egysoros törvénytervezet" beterjesztésével és gyors elfogadtatásával ez megoldható, így nem feltétlenül borulna a kormány által a kilépési folyamat elkezdésére kidolgozott menetrend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×