eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyomozást indított az államügyészség a busztragédia ügyében

Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség - közölte szombaton a szervezet.

Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismeretesek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást - tette hozzá.

A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtóértekezletén ugyancsak azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok. "Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje" - mondta Girolamo Laquanti. A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta "a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát", miszerint - ahogy az ANSA írja - a baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, amelynek később nekicsapódott.

Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.

Az olasz hírügynökség említést tesz az egyik halálos áldozatról, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt a korábbi ütközéstől elszenvedett sérülésekbe.

Ugyancsak az ANSA idézi az egyik tizenhét éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, "majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról (...) ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk".

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×