eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lavinaveszély a szomszédban

Az ötfokozatú skálán hármas szintű a lavinaveszély a nyugat-ausztriai Tirol és Vorarlberg tartományok kétezer méter feletti területein, ezért óvatosságra intik az ott sportolókat.

A tiroli lavinaszolgálat figyelmeztetése szerint elsősorban a szélhordta hóval borított területek a veszélyesek, hiszen itt a hótömegek kis súly alatt is megmozdulhatnak. Ráadásul ezeket a részeket nehezebb felismerni, hiszen már friss hó hullott rájuk.

A lavinatáblák megcsúszása is veszélyt jelenthet, akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de spontán módon is megindulhat a hótömeg. Ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak nagyon körültekintően szabad elhagyni a kijelölt sípályát.

Vasárnap estig mintegy negyven centiméter friss hó fog esni számos síterületen, elsősorban Vorarlberg, Tirol, Alsó-Ausztria és Felső-Stájerország térségében - közölte Ariane Pfleger, az osztrák meteorológiai központ (ZAMG) meteorológusa. Az előrejelzések szerint a magasan fekvő területeken a következő hét minden napján havazni fog.

A ZAMG előrejelzése szerint vasárnap országszerte számos helyen várható havazás. A legtöbb hó az Alpok nyugati oldalán esik majd, itt egész nap havazni fog. Az Alpokalján, Burgenland északi részén és a Bécsi-medencében élénk lesz a szél. Vasárnap mínusz 13 és mínusz 4 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet majd számítani.

Hétfőn az Alpok északi területén, Salzkammergut és Alsó-Ausztria tartomány nyugati része között várható még hóesés. Az ország többi területén napsütéses idő lesz, mínusz 14 és mínusz 3 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet majd számítani.

Ausztriában eddig a leghidegebbet, mínusz 27 fokot szombatra virradóra mérték a Sonnblick csúcson, amely Salzburg és Karintia tartomány között 3106 méteren található.

Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) alsó-ausztriai szervezetének közlése szerint a hideg idő miatt számos alkalommal riasztották őket, elsősorban lemerült akkumulátorok miatt nem tudtak elindulni az autósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×