eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan döntenek az elektorok Trumpról?

Az Egyesült Államokban az úgynevezett elektorok ma hivatalosan is megválaszthatják a republikánus Donald Trumpot az Egyesült Államok következő elnökének.

Az 538 tagú elektori kollégium valójában nem együttesen tartja szavazását ma az Egyesült Államokban, hanem a november 8-i voksolással a választók által felhatalmazott úgynevezett elektorok államonként, leggyakrabban az adott állam fővárosában gyűlnek össze, hogy hivatalosan megválasszák a következő amerikai elnököt.

A novemberi voksolás eredménye szerint

a republikánus Donald Trumpra 306, míg a demokrata Hillary Clintonra 232 elektor adhatja le szavazatát,

tehát egy váratlan eredményhez összesen 37 elektornak kellene kiszavaznia, amit a legtöbb elemző képtelenségnek tart.

Mégis komoly figyelem övezi az eljárást, főleg miután az elnökválasztás óta eltelt hetekben állandó téma lett az amerikai politikai-, és közéletben, hogy Oroszország mennyiben befolyásolta az elnökválasztás eredményét: mára az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (az FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (a CIA) is egyetért abban, hogy a kampány alatti orosz hackertámadások célja a demokrata jelölt gyengítése és Donald Trump győzelemre segítése volt. A hét végén már nem csak demokrata, hanem republikánus politikusok is kongresszusi vizsgálatot sürgettek az ügyben, ahogy korábban a Fehér Ház is.

Egy hete tíz elektor az amerikai hírszerzés vezetőjétől kért tájékoztatást, mielőtt szavazna Donald Trump elnökségéről, néhány napja pedig több amerikai híresség, köztük Martin Sheen, Debra Messing és Moby kérték egy szívhez szóló videón a republikánus elektorokat, hogy ne szavazzanak a megválasztott elnökre, mert véleményük szerint

Donald Trump nem alkalmas az ország vezetésére.

Az elektorok mai döntésüket követően elküldik szavazatukat a szenátus elnökének, aki megőrzi ezeket a kongresszus januári üléséig, amikor a törvényhozás igazolhatja az elnökválasztás eredményét. Mindezt január 20-án délben az elnöki eskütétel követi, amelyet a szokások alapján Washingtonban a Capitolium dombon, a legfelsőbb bíróság elnöke előtt tehet le Donald Trump.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×