eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nemzeti gyász Bulgáriában

Kisiklott és robbanást okozott egy gázszállító tehervonat szombat hajnalban Bulgária észak-keleti részén, a hatalmas robbanás mintegy 50 épületet letarolt, és a legfrissebb, esti jelentések szerint legalább hét ember halálát okozta.

A vasúti katasztrófa következtében a bolgár belügyminisztérium közlése szerint 29-en sérültek meg, sokakat közülük súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba.

A Fekete-tengeri Burgasz kikötőjéből a Duna menti Rusze városába tartó szerelvény két tartálykocsija siklott ki hajnali 5 óra 40 perckor Hitrino falu állomásán. Az egyik tartályban propán-bután, a másikban propilén gáz volt. A kocsik nekiütköztek egy elektromos vezetéknek, majd felrobbantak és lángolni kezdtek.

A lángok megfékezésén és a túlélők felkutatásán mintegy 150 tűzoltó dolgozott. A rendőrség is vizsgálja a baleset körülményeit, és megkezdték a balesetet túlélő mozdonyvezető kihallgatását.

"A két robbanás súlyos tüzet okozott, és legalább húsz épületet romba döntött. Sok a sebesült. Sokan megégtek" - mondta a reggeli híradásokban Georgi Kosztov, a szófiai belügyminisztérium főtitkára.

A helyszínen készült videofelvételek számos lángokban álló házat mutattak, és mentőautókat, amint sérülteket visznek el a mintegy 900 lakosú településről. Nurudin Iszmail hitrinói polgármester újságíróknak azt mondta, hogy gyerekeket temetett maga alá az egyik összeomló ház.

Nikolaj Nikolov, a bolgár rendőrség tűz- és katasztrófavédelmi illetékese reggel még úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok nem számítanak újabb robbanásra. Később, robbanásveszélyre hivatkozva, mégis kiürítették az egész települést, és különleges mentők megkezdték a szerelvény többi tartálykocsijában lévő veszélyes anyagok átfejtését és elszállítását.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, aki a nap folyamán felkereste a katasztrófa helyszínét, arra kérte az állampolgárokat, hogy véradással segítsenek a sérültek ellátásában.

Boriszov az újságíróknak azt mondta, hogy még emelkedhet a halálos áldozatok száma. Szavai szerint a sérültek közül néhányan testfelületük több mint 90 százalékán megégtek, és a robbanás okozta károk is igen kiterjedtek a faluban.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett a robbanás áldozatainak tiszteletére.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×