INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

ukrajna

szijjártó péter

nato

afganisztán

külügyminiszter

Szijjártó: valódi tettekre van szüksége Ukrajnának

Infostart

Szépen hangzó ígéretek helyett valódi tettekre és segítségre van szüksége Ukrajnának - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása után az InfoRádiónak.

Magyarország számára különösen fontos a NATO és az Európai Unió együttműködésének fokozása – mondta Szijjártó Péter az Észak-atlanti Szövetség külügyminisztereinek tanácskozása után.

„A magyar álláspont világos: mivel az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívásával szembesül a bevándorlási válság tekintetében, ezért a NATO-nak is egyre nagyobb szerepet kell vállalnia a bevándorlási válság kezelésében és okainak megoldásában” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezért kezdeményezte Budapest, hogy a NATO az Égei- és a Földközi-tengeri missziókra a mostaninál nagyobb erőket biztosítson. Magyarország számára fontos az Ukrán helyzet kezelése, részben, mert szomszédos államról van szó, részben pedig az ott élő 150 ezer magyar miatt – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy szépen hangzó ígéretek helyett valódi tettekre és segítségre van szüksége Ukrajnának.

„Magyarország számára fontos a NATO bővítése is Georgia, Macedónia irányába. Alapvetően itt van egy vita, de én azt gondolom, hogy ezt a vitát hamarosan dűlőre kell vinni” - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Bár Afganisztán földrajzilag távol van Magyarországtól, azért fontos mégis a közép-ázsiai ország jövője Budapest számára, mert amennyiben onnan a NATO kivonulna, újabb tömegek indulnának meg a kontinens felé – mondta Szijjártó Péter.

„Ezért is fontos az az elkötelezettség, amely mellett tanúbizonyságot tettünk, hogy a NATO marad Afganisztánban, így marad Magyarország is száz katonával és évi 500 ezer dolláros támogatással az afgán biztonsági erők számára” - indokolta a külgazdasági és külügyminiszter.

Meg kell erősíteni az Észak-Atlanti Szövetség európai védelmi pillérét, ez akár a közös hadsereg felállításával is lehetséges, illetve fontos a védelmi kiadások növelése is a kontinensen – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak.

Kapcsolódó hang

Szijjártó: valódi tettekre van szüksége Ukrajnának
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018