INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Titkos művészeti tett az éj leple alatt

InfoRádió / MTI
Egy művész titokban Benjámin Netanjahu miniszterelnök aranyozott, talapzaton álló szobrát helyezte el keddre virradó éjjel Tel-Aviv központi Rabin terén - jelentette a Háárec című újság honlapja.

A négy és fél méter magas szobrot az az anonimitását őrző művész készítette, és vitette a város legnagyobb terére, aki pár napja email-üzenetet juttatott el több szerkesztőséghez, amelyben kijelentette, hogy "a közeli napokban titkos politikai-művészeti tettet hajt végre, amely nagyszabású visszhangot fog kiváltani a médiában".

"Általában a szabadsággal és a választás szabadságával foglalkozom művészetemben, de a körülöttem zajló folyamatok nem teszik lehetővé, hogy szokásos munkáimmal foglalkozzam" - mesélte az alkotó az izraeli kettes kereskedelmi tévének telefonon. "A szoborral a szólásszabadság határainak vizsgálata volt a célom Izraelben, 2016-ban" - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a három hónapos munkával elkészített szobor művészeti performance-sorozatának csak az első alkotása.

A városháza képviselői a szobor eltávolítására felszólító figyelmeztetést ragasztottak az alkotás hátoldalára nem sokkal megjelenése után. A város vezetőségének képviselője bejelentette, hogy várhatóan már kedden elszállítják a kormányfő aranyszobrát a Rabin térről.

Jael Dajan, a városi tanács egyik tagja úgy nyilatkozott a Háárecnek: tiltakozik a szobor engedély nélküli felállítása ellen, az alkotás ugyanakkor "azt jelzi az izraelieknek, hogy Tel-Aviv is Bibi, vagyis Benjámin Netanjahu rendszerének a része."

A téren egy járókelő nevének elhallgatásával azt mondta a lapnak, hogy "az első asszociációm a Bibliában található aranyborjú". Egy másik, politikai nézeteit jobboldaliként meghatározó tel-avivi szerint viszont "a szobor menő, kijár Netanjahunak, akit a nép újra és újra megválasztott."

A címlapról ajánljuk