eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lezuhant egy repülőgép Kolumbiában

Lezuhant Kolumbiában egy utasszállító repülőgép 81 emberrel, köztük egy brazil labdarúgócsapat játékosaival a fedélzetén - közölték a kolumbiai hatóságok. A balesetnek hat túlélője lehet a CNN információi szerint.

A Lamia bolíviai légitársaság gépe - amelyen 72 utas és 9 fős személyzet tartózkodott - helyi idő szerint hétfő este szenvedett balesetet, miközben a Kolumbia északnyugati részén található Medellín felé, a José María Córdoba nemzetközi repülőtérhez közeledett - tájékoztattak a Twitter közösségi oldalon a légikikötő illetékesei.

Federico Gutiérrez medellíni polgármester azt mondta, lehetséges, hogy vannak túlélők. A légügyi hatóságok arról tájékoztattak, hogy legalább hat túlélőről érkezett jelentés. Egy kolumbiai hírportál pedig több mint 10 túlélőről értesült.

A halálos áldozatok és a sérültek számát egyelőre nem közölték, de Gutiérrez súlyos tragédiának minősítette a balesetet.

Szemtanúk és a hatóságok szerint a gép Antioquia megye keleti, hegyvidéki részén, La Unión település közelében zuhant le. A baleset helyszínére mentőosztagok indultak - közölte Gutiérrez.

A mentést nehezíti, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt a levegőből nem megközelíthető a baleset helyszíne. A kolumbiai légierőnek a baleset helyszínére tartva meg kellett szakítania az útját a zord időjárási viszonyok miatt - írja a CNN. 

A British Aerospace 146 típusú gép helyi idő szerint este 10 órakor adott le vészjelzést egy elektromos meghibásodás miatt. A szerencsétlenség idején heves esőzések voltak a térségben.

A repülőn utaztak a brazil Chapecoense futballcsapat játékosai, akik a Copa Sudamericana regionális bajnokságon vettek volna részt, és a Medellín csapatával, az Atlético Nacionallal játszották volna a döntőt. Juan Carlos de la Cuesta, az Atlético Nacional elnöke megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és másokkal együtt a szerencsétlenség helyszínére indult.

A dél-brazíliai Chapeco városából származó csapat előzőleg a legendás argentínai San Lorenzót győzte le. A Chapecoense Facebook-oldalán hétfőn közzétett videón a játékosok láthatók, amint készülődnek az útra a Sao Pauló-i Guarulhos nemzetközi repülőtéren. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint a csapat eredetileg egy charterjárattal ment volna a bajnokságra, de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szálltak fel végül egy kereskedelmi repülőgépre. Az utasszállító útközben megállt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőterén.

Súlyos repülőgép-balesetek a világban 2012 óta

2012. április 20. - A pakisztáni Iszlámábád közelében lezuhant a Bhoja (Bodzsa) légitársaság Boeing-737-es típusú utasszállító repülőgépe, a 122 utas és a 9 tagú személyzet életét vesztette.

2012. június 3. - A nigériai Lagosban lakónegyedre zuhant egy személyszállító repülőgép, amelyen 153 ember tartózkodott. A tragédia áldozatainak száma meghaladta a 200-at, mert a becsapódás helyszínén lakók közül is sokan életüket vesztették.

2013. október 16. - Laoszban lezuhant a Lao Airlines egyik belföldi járata, a fedélzetén utazó 49 ember életét vesztette.

2013. november 17.- Az oroszországi Kazanyban leszállás közben lezuhant egy Boeing-737-500-as típusú repülőgép, a fedélzeten tartózkodó 50 ember meghalt.

2014. március 8. - Az Indiai-óceán déli részén nyom nélkül eltűnt a Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing-777-es utasszállító gépe, fedélzetén 239 emberrel. 2015-ben és 2016-ban több helyen, köztük Réunion szigetén, Mozambik partjainál, Dél-Afrikában és a Rodriguez-szigeten találtak roncsokat.

2014. július 17. - Ukrajnában, az orosz szakadárok által ellenőrzött területen lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép, 280 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. A vizsgálat szerint a nemzetközi légifolyosón haladó Boeing-777-es gépet rakétával lőtték le.

2014. július 23. - Viharos időben, kényszerleszállás közben lezuhant a TransAsia tajvani légitársaság utasszállító repülőgépe a Tajvanhoz tartozó Penghu szigetén, a balesetnek 47 halálos áldozata volt.

2014. július 24. - Mali északi részén lezuhant az Air Algérie légitársaság Ouagadougouból Algírba tartó járata, fedélzetén 110 utassal és 6 fős személyzettel. A balesetet senki nem élte túl.

2014. december 28. - Indonéziában lezuhant az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság Surabayából Szingapúrba tartó járata. A fedélzeten tartózkodó 162 személy életét vesztette.

2015. február 4. - Tajvan fővárosában, Tajpejben a felszállást követően folyóba csapódott a Transasia Airways utasszállító gépe, a katasztrófa 43 halálos áldozatot követelt.

2015. március 24. - A francia Alpokban Lezuhant a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata 144 utassal és 6 főnyi személyzettel fedélzetén, a katasztrófát senki nem élte túl. A vizsgálat szerint a súlyos depresszióban szenvedő másodpilóta szándékosan vezette a hegynek a repülőgépet.

2015. október 31. - A Sínai-félszigeten lezuhant a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó repülőgépe, a fedélzetén tartózkodó 224 ember életét vesztette. A vizsgálat szerint a tragédiát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett terrorcselekmény okozta.

2016. május 19. - Az Egyptair egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata nem sokkal a leszállás előtt a Földközi-tengerbe zuhant. A gép fedélzetén 56 utas és tízfős személyzet tartózkodott.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×