eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Zavargások voltak egy bulgáriai menekülttáborban

Csütörtökön napközben, majd pedig éjszaka is zavargások voltak Bulgária legnagyobb menekülttáborában. A rendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a köveket dobáló, bútorokat felgyújtó menekültek ellen.

A rendőrség becslései szerint mintegy 1500 menekült vett részt az esti zavargásokban a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. A pajzsokkal, sisakokkal védekező rendőröket – a felvételek tanulsága szerint - kövekkel, vasrudakkal dobáló menekültek azért kezdtek zúgolódni, mert a hét közepén a hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el a nagyjából háromezer embert befogadó állomáson. A rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be, a jelentések szerint péntek délelőttre sikerült a hatóságoknak ellenőrzésük alá vonni a tábor egészét. Az összecsapásokban a jelentések szerint 24 rendőr és két migráns megsebesült, több mint 300 menekültet vettek őrizetbe.

Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök az éjszaka a helyszínre látogatott, és azt mondta, kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban, eljárás indul a vandalizmus elkövetői ellen, többségüket a videófelvételek és a fényképek alapján azonosítani tudnak. December elejére már megrendelték a kitoloncoláshoz szükséges repülőgépet. Az ügyvezető kormányfő szerint a rendbontások szervezői afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket.

A kijárási tilalmat azt követően rendelték el, hogy a tábor 128 lakójánál állapítottak meg többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket. A dpa német hírügynökség szerint a korlátozással a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira és a helyiek hétvégi tüntetésére reagáltak: azt állítják, a migránsok zaklatják a település lakóit és betegségeket terjesztenek. Ennek ellentmond a szófiai orvostudományi akadémia, a tudós szervezet véleménye szerint nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×