eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb korrupciós ügy Oroszországban

Oroszországban pénteken egy újabb magas rangú tisztségviselőt vettek őrizetbe korrupció vádjával, ezúttal a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kaukázusi, szocsi hivatalának a vezetőjét - jelentette az orosz média.

Gennagyij Lopirev tábornokot azzal vádolják a hatóságok, hogy több millió rubel csúszópénzt fogadott el.

A szövetségi nyomozó bizottság (SZK) közleménye szerint a tábornokot üzletemberek fizették le, hogy állami felújítási és építési szerződéseket nyerjenek el. Orosz sajtóforrások beszámolója szerint Lopirevet a 2014-es szocsi téli olimpia építkezéseit előkészítő földügyletek, úgymond törvénytelen földosztás miatt indított nyomozás keretében állították elő.

Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint a tábornokot tetten érték, amikor őrizetbe vették. A hírügynökség szerint a Lopirevnél tartott házkutatás során 1 milliárd rubelt találtak.

Az utóbbi időben megszaporodtak a magas rangú orosz tisztségviselők elleni, korrupció vádjával indított eljárások. Legutóbb Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési minisztert vették őrizetbe és menesztették hatalommal való visszaélés gyanúja miatt. Az indoklás szerint Uljukajev 2 millió dollár (közel 600 millió forint) csúszópénzt zsarolt ki az állami többségi tulajdonú Rosznyefty olajipari óriástól cserébe azért, hogy engedélyezze a Basnyefty olajvállalat állami ellenőrző részvénycsomagjának megvásárlását. A hatóságok korábbi közlése szerint Uljukajevet is tetten érték.

Egyes, az orosz elnököt általában élesen bíráló külföldi megfigyelők azzal magyarázzák az őrizetbevételeket, hogy Vlagyimir Putyin elkezdett leszámolni a régi vezetők gárdájával, és saját, megbízható emberekkel tölti fel a megüresedett helyeket.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint az oroszok 54 százaléka úgy vélekedett, hogy az Uljukajev-ügy mögött az ország elitcsoportjai közötti küzdelem áll. Csak 30 százalék volt azon a véleményen, hogy a miniszterre valóban a korrupcióellenes harc jegyében csaptak le a hatóságok.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×