eur:
394.4
usd:
371.63
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Újabb veszély leselkedik a tigrisekre

Az orvvadászat és az élőhelyük visszaszorulása megtizedelte a tigriseket, de az elkövetkező években az építkezési láz jelentheti számukra a legnagyobb veszélyt - derült ki egy szerdán közzétett jelentésből.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) környezetvédő szervezet szerint mintegy 11 ezer kilométer utat és vasutat terveznek építeni Ázsiában, ami tovább csökkenti a ragadozók élőhelyét.

Az infrastrukturális beruházások kisebb, elszigetelt részekre szabdalják fel a tigrisek területét - olvasható a WWF jelentésében.

A nagymacskáknak nagy, összefüggő területekre van szükségük a vadászathoz. Gyakran gázolják el őket járművek, vagy más módon válnak áldozatokká, ha emberekkel találkoznak az utakon.

"Vajon a regionális közösség kész-e elfogadni a tigrisek kihalását, és mindannak eltűnését, amit e ragadozók képviselnek, cserébe újabb autópályákért és közlekedési hálózatokért" - tette fel a kérdést a WWF.

"A múltban is sok út- és vasútépítés történt azokban az országokban, ahol tigrisek élnek, de a tervezett fejlesztések mérete és üteme az egyik legnagyobb kihívás" - figyelmeztetett a civil szervezet, amely felszólította a tervezőket, hogy csökkentsék a minimumra a nagymacskákat érintő hatásokat.

A WWF szerint ma mindössze 4000 tigris él szabadon, a száz évvel korábbi 100 ezer helyett. Tizenkét ázsiai országban és Szibériában honosak.

A WWF szerint most első ízben a tigrispopuláció növekedésének jelei észlelhetők, de a szervezet arra figyelmeztetett, hogy az állatok szükségleteivel nem számoló infrastrukturális tervek miatt megakadhat a folyamat.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×