eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Feledy Botond: Trump megmutatta, a politikai jóslás nem működik

Az új amerikai elnöknek hivatalba lépése pillanatától döntéseket kell hoznia, tehát Donald Trump-nak január közepéig fel kell készülnie és fel kell készítenie stábját a feladatra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A külpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy az elnökválasztás megmutatta, hogy a politikai jóslás nem működik.

Az új elnöknek beiktatása napjától át kell vennie az Egyesült Államok irányítását. Ez a szokás a hidegháború alatt alakult ki – mondta Feledy Botond külpolitikai elemző.

Az atomkoffert kellett kézből kézbe adni, Donald Trump ezt január végén kapja meg. Ennek egy hihetetlen szofisztikált, kidolgozott módszertana van. Része például az, hogy augusztustól már jelentkezhettek nemzetbiztonsági átvilágításra azok a munkatársak, akik potenciálisan mostantól megkaphatják azokat a nemzetbiztonsági jelentéseket, amiket Trump és a nagyon szűk köre kaphat meg.”

Az embereket mostantól folyamatosan emelik be az irányításba Donald Trump csapatából – tette hozzá Feledy Botond.

Ezért készülnek ezek a listák az elnöki kinevezettekkel. Ezért a Trump-főhadiszállás már egy utcányira volt a Fehér Háztól. Folyamatosan mennek közelebb a csapatok és nagyon felkészülten fognak odaérni januárban. A hátralévő két hónap alatt a teljes árnyékkormány föl fog állni. Obama is azt mondta, békés átmenet lesz, úgy látszik, obstrukcióra nem kell számítani.”

A személycserék a hivatalnoki szintet nem érinti majd, ám a politikai kinevezetteknek természetes módon távozniuk kell – tette hozzá a külpolitikai elemző.

Mivel megvan a politikai kinevezettek rendszere, biztos, hogy teljesen jogszerű és az érintettek által is elvárt csere. Az, hogy a külügyminisztériumban leváltsák például a belépő szintű karrierdiplomatát, nem nagyon merül föl. Az igen, hogy visszahívják a budapesti nagykövetet, hiszen Obama kinevezettje, de az első beosztottat miért is hívnák vissza?”

Feledy Botond hangsúlyozta: Donald Trump-nak most kell felkészülnie arra, hogy januárban átvegye az irányítást.

Neki a mostani a 100 nap lesz a fontos és nekünk is ez az izgalmas, mert utána már csak tényleg kipörög a mókuskerékből az, amit most öntenek bele”

Az első napokban ugyanakkor még nem várhatók gazdasági változásokról szóló ígéretek – tette hozzá a külpolitikai szakértő.

Hol hibázott Clinton?

Feledy Botond arról is beszélt, nagyon nehéz dolguk van az elemzőknek, ha meg akarják magyarázni, hogy az előrejelzésekkel szemben miért nyert Donald Trump az amerikai elnökválasztáson.

Azt hittük, egy egyszerű történet; Hillary Clinton lesz a 45. elnök, ehhez képest most olyan szavazói mozgást kell megmagyarázni, aminek egyes részeit tudjuk jelenleg azonosítani. Biztos, hogy a kampányokban, azok technikáiban is lehet keresni az okokat, a két kampány elvi különbségeiben is. Elbizakodottságban, a közvélemény-kutatások hatásában rengeteg olyan tényező volt, amelynek a vektora végeredményben hozta azt, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.”

Feledy Botond hozzátette: az, hogy néhány államban már szeptember végétől le lehetett adni a szavazatokat, a demokratákat biztatta.

Hiszen látszott az, hogy a demokratának regisztrált szavazók, az Egyesült Államokban a választók regisztrálhatnak egy pártnál, tehát kiderülhet róluk nyilvános adatbázisból, hogy hova húznak, mentek el. Igaz, nem tudtuk ekkor sem, hogy átszavaztak-e vagy nem, tehát nem azt mondják meg, most kire fognak szavazni, csak a múltbeli teljesítményüket lehet látni. Úgy tűnik, hogy egész komoly mozgás lehetett, főleg az úgynevezett rozsdaállamokban, a volt ipari, észak-keleti államokban.”

Feledy Botond szerint az is döntően befolyásolta az elnökválasztás végeredményét, hogy a kisebbségi csoportokban, például a floridai, kubai emigráns közösségben is megoszlottak a szavazatok. A külpolitikai szakértő szerint a demokraták máshol is rosszul mérték fel támogatottságukat.

Mindazoknak, akik egyébként nem is tűntek fel a közvélemény-kutatók monitorán, azoknak a fehér, eurázsiai, kaukázusi, amerikai lakosok, ez nem feltétlenül a kékgalléros réteget jelenti, tehát az a közösség, amelyik végül Trumpot beviszi, és ezek egy része egyébként lehet, hogy nem szavazott az elmúlt elnökválasztásokon, Clintonnak nem volt olyan üzenete, ami elért volna hozzájuk vagy meg lett volna tisztán fogalmazva.”

Feledy Botond szerint az amerikai elnökválasztás megmutatta, hogy a politikai jóslás, amikor megkérdezik az embereket, hogy kire szavaznának, nem működik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×