eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Anyjuk családnevét is viselhetik az olasz újszülöttek

Alkotmányellenesnek minősítette az olasz alkotmánybíróság azt az olasz jogszabályt, amelynek alapján automatikusan az apa családnevét adták az újszülöttnek, ha a szülők házasok voltak.

Az állásfoglalás annak nyomán született, hogy egy olasz-brazil házaspár az apa és az anya családnevét is adni akarta gyermekének, miként az Spanyolországban és a legtöbb latin-amerikai országban szokás, és egyre gyakoribb a fiatal párok körében Észak-Európában és az Egyesült Államokban is.

A pár ügyvédei szerint a jelenleg érvényes jogszabály sérti a nemek egyenlőségének elvét.

Olaszországban először 40 éve javasolták a római korból eredő szabályozás megváltoztatását, a képviselőház egyszer el is fogadott egy törvénymódosítást, amely azonban elakadt a szenátusban.

A szenátus többé semmilyen kifogással nem utasíthatja el ennek az anakronizmusnak az eltörlését és a nők egyenjogúsítását ezen a téren is - reagált a döntésre a kormányzó Demokrata Párt egy képviselője.

Mivel a bíróság még nem tette közzé a keddi határozat teljes szövegét, egyelőre nem tudni, hogy a szülők szabadon választhatnak-e, melyikük nevét viselje a gyermek, vagy csak a kettős név használatára lesz lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×