eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért nem tudta lerázni Clinton Trumpot?

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelöltnek nehéz dolga volt a 2016-os választási kampányban. Favoritként indult, a két párt kezdetben húsz elnökaspiránsa közül ő volt az egyetlen, akinek a világpolitikában neve van, hosszú évekre visszanyúló tapasztalata hazai és nemzetközi terepen.

A dpa hírügynökség néhány pontban összefoglalta, hogy miért nem tudta lerázni magáról Donald Trumpot. Ezek:

- Hillary Clinton alábecsülte Bernie Sanders demokrata párti elnökjelölt-aspiránst. A vermonti szenátor új és sokkal frissebb politikai alapállással lépett színpadra, nagygyűlései rockkoncertekre hasonlítottak. A fiatalok tömegével követték. Clinton nem talált megfelelő választ. Az előválasztási harcban kénytelen volt Sanders támadását hárítani, miközben Donald Trump szeme előtt már régen a november 8-ai elnökválasztás lebegett.

- Régimódi koncepciókkal jött elő. A 30 éve politikailag aktív asszony választási harca alapjában véve nem különbözött férje, Bill 1990-es évekbeli kampányától. Hillary Clinton nem felel meg a váltást akaró tömegek vágyainak.

- Clinton nem tudott megszabadulni hitelességi problémáitól. Az amerikaiak többsége nem bízik Clintonban. Sokak még a bizonyíthatóan hazug Donald Trumpban is jobban bíznak, már csak azért is, mert célzottan támadta Clinton gyenge pontjait.

- Clintonnak nem sikerült teljesen rendeznie e-mailes ügyét, mert sohasem nyitott tiszta lapot. Így van ez akkor is, ha a most nyilvánosságra hozott elektronikus levelekben alig van terhelő anyag. A tanácsadója, Huma Abedin és férje, Anthony Weiner körül terjengő talmi információk, valamint a kormányzati poszt és alapítványának magánérdekei, illetve ezek összefonódása - mindez csak táplálta a tisztességével kapcsolatos kételyeket.

- Trump támogatóinak sértegetése. Clinton azt mondta, hogy a Trump-hívek fele "siránkozó". Trump azzal kontrázott, hogy mindez mutatja, mily megvetően beszél az ő fehér bőrű, gazdasági bajoktól keményen sújtott támogatóiról. Clinton szerint sohasem jó durván általánosítani.

- Clinton személyisége nem felel meg a néphez közelálló vezető képének. Jéghideg karrierépítőnek érzik, számítónak, nem jóságosnak, éleseszűnek, de nem együttérzőnek. Amerika ideális elnököt szeretne. Clinton nem volt képes döntően változtatni a róla kialakított képen, családja - Bill és lánya, Chelsea - hathatós segítségével sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×