eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Jövő héten kihallgatják Assange-t

Jövő héten kihallgatják az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó WikiLeaks-alapító Julian Assange-t, akit egy svéd nő feljelentése nyomán nemi erőszakkal gyanúsítanak - jelentette be hétfőn a stockholmi ügyészség.

A november 14-i kihallgatást egy ecuadori ügyész fogja vezetni, de jelen lesz Ingrid Isgren svéd főügyész, az ügyben eljáró vizsgálóbíró-helyettes, illetve egy svéd nyomozó is. Julian Assange-tól - amennyiben hozzájárul - DNS-mintát is fognak venni - közölte a svéd ügyészség.

A kihallgatás eredményéről az ecuadori ügyészség később írásban fogja tájékoztatni a svéd ügyészséget, amely majd ennek alapján fog dönteni az eljárás további menetéről.

Assange 2012 júniusában kért menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani.

A svéd vádhatóság korábban többször is elutasította, hogy külföldön hallgassa ki Assange-t, de végül mégis elfogadták ezt a megoldást, mert az ausztrál férfi ellen felhozott vádpontok közül néhány hamarosan elévülne.

Assange tagadja, hogy elkövette a terhére rótt szexuális bűncselekményeket, s attól tart, a vádat csak azért akasztották a nyakába, hogy Stockholm kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×