eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elhunyt a százéves tudós herceg

Százévesen elhunyt csütörtökön egy tokiói kórházban Mikasza herceg, a japán uralkodóház legidősebb tagja - közölte a császári udvar hivatala.

A herceg a jelenleg uralkodó császár, Akihito apjának legfiatalabb öccse volt. Az ősi keleti történelem tudós szakértői között tartották számon és tiszteletbeli elnöke volt a japán Közép-keleti Kulturális Központnak, valamint a Japán-Török Társaságnak.

Az uralkodóház utolsó tagja volt, aki még katonai tapasztalatokkal rendelkezett, a második világháború után gyakran hangsúlyozta a béke fontosságát.

A herceget május 16-án szállították be a Szent Lukács Nemzetközi Kórházba tüdőgyulladás miatt. Csütörtökön reggel érte a halál, miután állapota hirtelen rosszabbra fordult.

Mikasza herceg (korábban Takahito herceg) 1915. december 2-án született Taiso császár negyedik fiaként. Legidősebb bátyja volt Hirohito császár, Akihito apja. Két további fivére, Csicsibu herceg és Takamacu herceg volt.

Mikasza herceg egy nemesember lányát, Takagi Jurikót vette feleségül 1941-ben. A herceg az ötödik volt a japán császári trónutódlási sorban Naruhito koronaherceg, Akisino hercegnő, Hisahito hercegnő és Hitacsi hercegnő után.

A most 93 éves feleségétől három fia és két lánya született. Takamado, Tomohito és Kacura hercegek már elhunytak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×