eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Marad a tűzszünet Kolumbiában

Kolumbia elnöke csütörtökön meghosszabbította a tűzszünetet a legnagyobb lázadó mozgalommal, hogy több idő legyen a népszavazáson elutasított békeszerződés megmentésére.

Juan Manuel Santos december 31-ig tolta ki a fegyvernyugvást a hatezer harcossal bíró Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). A békekötés fél évszázadnyi, 220 ezer ember halálát okozó belharcot zárna le, ám az arról október 2-án tartott népszavazáson az elutasítók voksoltak valamivel többen. Ők úgy vélik, hogy az egyezmény túlságosan is elnéző a gerillákkal szemben, ezért újratárgyalását követelik.

Santos csütörtökön értésre adta, hogy a tűzszünet december 31-i lejárta nem határidő, és - mint mondta - reméli, hogy hamarabb sikerre viszik a tárgyalásokat.

A hét elején a kolumbiai kormány és az ország második legnagyobb lázadó szervezete, a nagyjából kétezer harcossal rendelkező Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) is megállapodott abban, hogy október 27-én hivatalos béketárgyalásokat kezdenek egymással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×