INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

németország

niger

diplomácia

angela merkel

migráció

Merkel pénzt ígért Nigernek

InfoRádió / MTI

Pénzügyi támogatást ígért Nigernek Angela Merkel német kancellár az embercsempészet és illegális migráció megfékezésére, valamint a fegyveres szélsőségesek elleni harc segítésére a nyugat-afrikai ország fővárosában, Niameyben tett hétfői látogatásán.

Merkelt Mahamadou Issoufou nigeri elnök fogadta Niameyben, a német kancellárnak a migrációs válság kezelésére összpontosító afrikai körútja második állomásán.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a német kancellár népszerűsége jelentősen csökkent, miután több százezer, főként szíriai, iraki és afganisztáni menedékkérő érkezett tavaly Németországba. Bár az Európai Unió Törökországgal kötött, úgynevezett migrációs egyezménye révén visszaesett a Törökországból Európába érkező, és Nyugat-Európába igyekvő emberek száma, az utóbbi időben ismét nőtt azoknak a száma, akik Afrikából kiindulva a Földközi-tengeren keresztül próbálják lélekvesztőkön elérni Európa partjait.

A nigeri elnökkel folytatott megbeszélése után Merkel közölte: Berlin 77 millió euróval (23 milliárd forinttal) segíti Issoufou kormányát az embercsempészet elleni harcban, és az közép-nigeri Agadez térségben zajló illegális migráció elleni fellépésben.

A szóban forgó térségen keresztül húzódik a Nigériát Algériával összekapcsoló útvonal. Nem véletlenül tartják Nigert kulcsfontosságú országnak a jövő migrációs hullámainak ellenőrzésében, ugyanis a líbiai partokról Európába indulók 90 százaléka haladt át a világ egyik legszegényebb országán.

Németország további 10 millió eurót (3 milliárd forintot) érő haditechnikai eszközökkel támogatja a nigeri fegyveres erőket a szélsőséges fegyveresek elleni harcban - mondta a kancellár.

Merkel korábban úgy fogalmazott, hogy a 1,2 milliárd lakosú Afrika a migrációs kérdés "központi problémája". A múlt hónapban a német kancellár azt javasolta, hogy az észak-afrikai országokkal is kössenek a Törökországgal aláírt migrációs egyezményhez hasonló megállapodásokat.

A német kancellár vasárnap Maliban tartózkodott, ahol azt hangoztatta: a katonai támogatás mellett fejlesztési segélyeket is szükséges nyújtani a Nigerrel szomszédos nyugat-afrikai országnak.

Németország mellett Franciaország és Olaszország is közölte már, hogy erősíteni akarják kapcsolataikat Malival és Nigerrel, amelyekre fontos partnerként tekintenek a migrációs válság megoldásában.

Angela Merkel kedden Etiópiába utazik, amely az utolsó állomása lesz afrikai körútjának.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018