eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel: legszívesebben visszaforgatnám az idő kerekét

Angela Merkel azt mondta, pártelnökként és kancellárként vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért, a hétvégi tartományi választások eredményéért.

A német szociáldemokrata párt, az SPD története leggyengébb fővárosi eredményével, 6 százalékpontos visszaeséssel a szavazatok 21,6 százalékát megszerezve végzett az első helyen a berlini tartományi törvényhozási választáson az előzetes hivatalos adatok szerint.

A jelenlegi koalíciós partner, a jobboldali CDU eddigi legrosszabb eredményét érte el, több mint ötszázalékos veszteségével 17,6 százalékkal végzett a második helyen.

A választási eredményt értékelve Angela Merkel hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, pártelnökként és kancellárként vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért. Beszélt arról is, szívesen "visszaforgatná az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság.

Önkritikus módon azt mondta, nem akarja többé megismételni az általa korábban sűrűn használt "sikerülni fog, megoldjuk" szófordulatot, mert ez a kijelentés tartalom nélküli, "üres szólammá" vált, és "sokakat sért".

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak alternatíva nélküli vesztesként jellemezte Angela Merkel kancellárt.

„A trend nem változott: Berlinben is veszített a két nagy néppárt. Az SPD ugyan megnyerte a választást, de egyidejűleg a néppártok között a legnagyobb vesztes. Míg a CDU ugyan a második legerősebb párt, de történelmileg a legrosszabb eredményt érte el. Az eddigi öt tartományi választáson jellemző volt, hogy az Alternatíva Németországért felemelkedése következtében a két nagy párt már nem alakíthat közös koalíciót, és tulajdonképpen a kiút ebből a helyzetből egy baloldali koalíció létrejötte a szociáldemokraták, a zöldek és a baloldal együttműködésével” - fogalmazott Kiss J. László.

A Németország-szakértő hozzátette, az, hogy országos szinten Angela Merkelnek még nincs alternatívája nem azt jelenti, hogy ne kényszerülne menekültpolitikájának módosítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×