INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

robbantás

new york

letartóztatás

gyanúsított

Elfogták a New York-i robbantás gyanúsítottját New Jerseyben

InfoRádió / MTI

Lövöldözés után őrizetbe vették a hét végén New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottját hétfőn - közölte a New Jersey állambeli Elizabeth város polgármestere.

Az afgán származású amerikai állampolgár Ahman Khan Rahamit a New Jersey állambeli Lindenben vették őrizetbe, miután rálőtt egy rendőrre - mondta Chris Bollwage.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a férfi egy New Jersey-i bár kapualjában aludt, amikor a rendőrök rátaláltak. Linden polgármestere, Derek Armstead elmondta, hogy a bár tulajdonosa jelentette, hogy egy férfi az étterme kapualjában alszik. A helyszínre érkező rendőrök azonosították a férfit, aki ellen néhány órával korábban adták ki a körözést.

Bollwage elmondta, hogy a lövöldözésben két rendőr megsebesült, az egyik a karján, a másikat a golyóálló mellényénél találta el a golyó. Rahami szintén megsebesült, a mentők kórházba szállították.

Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg, a 28 éves férfit gyanúsítják azzal is, hogy köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senki sem sérült meg. A helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak.

A nyomozók szerint többen is érintettek a New York-i és a New Jersey-i robbantásokban - mondták nevük elhallgatását kérő amerikai vezetők a Reuters brit hírügynökségnek.

A chelsea-i és a Seaside Park-i robbantás mellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabombák ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.

A hatóságok szerint a robbantások egyre inkább nemzetközi közreműködéssel végrehajtott terrorcselekménynek tűnnek. A New Jersey-i rendőrség a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva hétfőn közölte, hogy a chelsea-i és a Seaside Park-i robbantás között összefüggés van.

Rahami családjával az apja tulajdonában lévő sültcsirke-étterem feletti lakásban lakott Elisabeth egyik forgalmas utcában, néhány kilométerre a newarki repülőtértől. A The New York Times értesülései szerint az apa, Mohammad Rahami és két fivére faji megkülönböztetésre hivatkozva beperelte a várost azután, hogy az éjszakai zajra panaszkodó szomszédok miatt rendeletben utasították a 24 órán át nyitva tartó éttermet éjszakai zárva tartásra. Az egyik fivér össze is verekedett a rendelet betartatására érkező rendőrökkel, majd Afganisztánba menekült.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018