eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elfogták a New York-i robbantás gyanúsítottját New Jerseyben

Lövöldözés után őrizetbe vették a hét végén New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottját hétfőn - közölte a New Jersey állambeli Elizabeth város polgármestere.

Az afgán származású amerikai állampolgár Ahman Khan Rahamit a New Jersey állambeli Lindenben vették őrizetbe, miután rálőtt egy rendőrre - mondta Chris Bollwage.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a férfi egy New Jersey-i bár kapualjában aludt, amikor a rendőrök rátaláltak. Linden polgármestere, Derek Armstead elmondta, hogy a bár tulajdonosa jelentette, hogy egy férfi az étterme kapualjában alszik. A helyszínre érkező rendőrök azonosították a férfit, aki ellen néhány órával korábban adták ki a körözést.

Bollwage elmondta, hogy a lövöldözésben két rendőr megsebesült, az egyik a karján, a másikat a golyóálló mellényénél találta el a golyó. Rahami szintén megsebesült, a mentők kórházba szállították.

Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg, a 28 éves férfit gyanúsítják azzal is, hogy köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senki sem sérült meg. A helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak.

A nyomozók szerint többen is érintettek a New York-i és a New Jersey-i robbantásokban - mondták nevük elhallgatását kérő amerikai vezetők a Reuters brit hírügynökségnek.

A chelsea-i és a Seaside Park-i robbantás mellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabombák ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.

A hatóságok szerint a robbantások egyre inkább nemzetközi közreműködéssel végrehajtott terrorcselekménynek tűnnek. A New Jersey-i rendőrség a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva hétfőn közölte, hogy a chelsea-i és a Seaside Park-i robbantás között összefüggés van.

Rahami családjával az apja tulajdonában lévő sültcsirke-étterem feletti lakásban lakott Elisabeth egyik forgalmas utcában, néhány kilométerre a newarki repülőtértől. A The New York Times értesülései szerint az apa, Mohammad Rahami és két fivére faji megkülönböztetésre hivatkozva beperelte a várost azután, hogy az éjszakai zajra panaszkodó szomszédok miatt rendeletben utasították a 24 órán át nyitva tartó éttermet éjszakai zárva tartásra. Az egyik fivér össze is verekedett a rendelet betartatására érkező rendőrökkel, majd Afganisztánba menekült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×