eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára

Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára - mondta kedden Binali Yildirim török kormányfő Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.

A közel egy órás tanácskozáson Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter is részt vett.

Yildirim hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amelyet nagyra értékel. A miniszterelnök nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Megerősítette: a magyar hatóságok készek az együttműködésre.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-i eseményekért. A mozgalmat Törökország már korábban terrorszervezetnek minősítette.

Az Anadolu szerint a magyar tárcavezető kiemelte: Magyarország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harcban.

Szijjártó Péter találkozott Ismail Kahramannal, a parlament elnökével is. A házelnök - mint a török hírügynökség kiemelte - a magyar népet a török nép barátjának, rokonának és szövetségesének nevezte. Kahraman megköszönte Magyarországnak "a puccskísérlet iránt tanúsított érzékenységét".

A magyar külügyminiszter utalt arra, hogya magyar kormány az első pillanattól kezdve világosan megfogalmazta álláspontját és terrortámadásként értékelte a történteket - jelentette a török hírügynökség.

Szijjártó később négyszemközti megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, az egyeztetés után pedig közös sajtótájékoztatót tartottak.

Cavusoglu azt mondta: Magyarország igaz barát, a puccskísérlet kapcsán azonnal feltétel nélküli támogatását fejezte ki a török kormány iránt, míg sok ország és politikus először megvárta az incidens kimenetelét. A török külügyminiszter kiválónak nevezte a két ország közötti politikai kapcsolatokat, a gazdaság területén pedig a jelenlegi 2,7 milliárd dollárról 5 milliárdra szeretnénk növelni az éves kereskedelmi forgalmat.

A török külügyminiszter bejelentette: örömmel vesz részt szeptemberben a Szigetvár ostromának és Nagy Szulejmán halálának 450. évfordulóján tartandó magyarországi rendezvényeken.

Szijjártó közölte: a két ország felső szintű stratégiai együttműködési tanácsának harmadik ülésére a közeljövőben a nyugat-törökországi Izmirben kerül majd sor.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×