eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Németh Zsolt: Itt az ideje szorosabbá fűzni a magyar-román kapcsolatokat

A kölcsönös érdekek és kölcsönös tisztelet egyszerre kell, hogy szerepet játsszon a Magyarország és Románia közötti együttműködésben - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke. Kolozsvár várossá nyilvánításának 700. évfordulója alkalmából a politikus pénteken beszédet tart a Kolozsvári Magyar Napok című rendezvény keretében a város főterén.

Jelentős nap van Kolozsvár életében: augusztus 19-én 700 éve adta ki Károly Róbert a várossá nyilvánításáról szóló oklevelét, tehát ma ünnepli a 700 éves születésnapját – mondta el az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.

„Noha a magyarság aránya már 20 százalék alá esett Kolozsváron, de még így is a legnagyobb magyarságot felmutató erdélyi városról van szó, ezért van jelentősége annak, hogy meg tudja-e őrizni ezt a gazdagságát” - fogalmazott Németh Zsolt.

Az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke megjegyezte, az erdélyi magyarság két - önkormányzati és parlamenti – választás között áll.

„A miniszterelnök is hangsúlyozta, nyitottak vagyunk a románokkal való együttműködésre. Itt lenne az ideje annak, hogy az a 2012-től napjainkig tartó távolságtartó viszony Magyarország és Románia között, oldódjon és a kölcsönös érdekek és a tisztelet alapján egy lényegesen szorosabb együttműködés alakuljon ki a két ország között” - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A közeledés lehetőségeit firtató kérdésre az Országgyűlés Külügyi bizottság elnöke azt válaszolta, a kölcsönös érdekek és a tisztelet egyszerre kell hogy szerepet játsszon az együttműködésben.

„Az erdélyi magyarság számára az alapvető emberi és kisebbségi jogok biztosítva legyenek, és szűnjön meg az a gyakran tapasztalható hangulatkeltés, amelynek a székely zászló és nyelvhasználat volt az elmúlt időszakban a leggyakoribb kifejeződése, fontos előfeltétele a továbblépésnek” - hangsúlyozta Németh Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×