eur:
387.92
usd:
361.44
bux:
68922.59
2024. május 9. csütörtök Gergely

A belügyminiszter nyugtat, de az aggodalom növekszik Németországban

A németországi terrorcselekményekkel kapcsolatban a belügyminiszter Berlinben kijelentette, hogy alaptalan a menekültek általánosító, kollektív meggyanúsítása. Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy tökéletes biztonság nem létezik, de a hatóságok mindent megtesznek a lakosság védelmének szavatolására.

A belügyminiszter úgy vélte, hogy a menekültek köréből nem származik sem nagyobb, sem kisebb terrorveszély, mint a lakosság más csoportjaiból. Azonban a bizonytalanság fokozódására utal, hogy a kancellár nem utazott el nyári szabadságra és a belügyminiszter is lemondott Amerikában tervezett üdülési szándékáról.

Florian Hahn, a berlini kormánykoalícióban résztvevő legkisebb párt, a Keresztényszociális Unió egyik vezető tagja a terrorcselekményekre utalva megállapította, hogy tévedés lenne feltételezni a menekültekről, hogy lelki sérüléseiket hátrahagyták, amikor átlépték a német határt. Florian Hahn szerint emiatt fontolóra kell venni, hogy tízezrével beengedhetők-e ilyen migránsok Németországba.

A nyilatkozat arra vall, hogy a berlini kormány számára egyre nagyobb problémát jelent a menekültkérdés. A kedélyek lecsillapítását a kancellár alighanem a belügyminiszterre és szóvivőjére bízta, ők egybehangzóan azzal igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy kijelentették, a menekültek részéről nem fenyeget nagyobb terrorveszély, mint a lakosság köréből. A belügyminiszter szerint teljesen elhibázott lenne, ha a menekülteket egy kalap alá véve, általánosan meggyanúsítanák őket.

Thomas de Maiziere kifejtette azt is, hogy a hatóságok mindent elkövetnek az ország biztonságának fenntartására, egyben pedig utalt arra, hogy a kormány mindent megtesz a határt átlépők számának – úgymond - fenntarthatóan alacsony szintre csökkentése érdekében.

Elmondta azt is, hogy Berlinben azt szeretnék elérni, hogy a rászorulók a válságövezetekből legális úton érkezzenek, azaz már Németországba érkezésük előtt megejthetővé váljék biztonsági átvilágításuk. Elemzők a helyzet komolyságát olvassák ki abból a bejelentésből, hogy Angela Merkel kancellár most nyáron nem utazik külföldre szabadságra, és a belügyminiszter sem tér vissza az Egyesült Államokban megkezdett üdülésének színhelyére.

A bizonytalanságra utal az is, hogy a vörös szőnyeges bevonulás és állami fogadás nélkül nyílt meg tegnap este Bayreuthban a világhírű Wagner Fesztivál. Esetleges terrortámadástól félve a rendőrség az operaház köré biztonsági gyűrűt vont és a nézőket sem a főbejáraton engedték be, csak szigorú ellenőrzés után egy oldalajtón léphettek be. A kancellár – aki az elmúlt években minden alkalommal férjével együtt részt vett az augusztus végéig tartó bayreuthi Wagner Fesztiválon – ezúttal távol maradt az előadástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×