eur:
388.83
usd:
363.33
bux:
68037.39
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több tízezren tüntettek Bagdadban

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok felhívására több tízezren gyűltek össze egy kormányellenes tüntetésen pénteken Bagdadban, az aktivisták az országban tapasztalható korrupció és a vallási viszály miatt vonultak utcára.

A tüntetők a központi Tahrír téren gyülekeztek ezernyi iraki zászlót lengetve, és azt skandálták: "nem és nem a korrupcióra", "nem és nem a vallási viszályra", "igen és igen a reformra" valamint "igen és igen Irakra". Egyes tüntetők azt kiabálták, hogy "irtsátok ki őket, ők mind tolvajok". Az egyikük egy transzparenst tartott fel, amelyen a következő volt olvasható: "Reformokat jöttünk követelni, semmi egyebet".

Szadr is megjelent a tüntetésen, csatlakozott a tömeg skandálásához, majd egyik segédje felolvasta a hitszónok beszédét.

Szadr követelte a kormányzati intézmények korrupt dolgozóinak, köztük magas rangú tisztségviselők minél hamarabbi menesztését és felelősségre vonását. A hitszónok figyelmeztetett, amennyiben a kormány nem tesz eleget követeléseinek a tüntetők az iraki elnök, a miniszterelnök és a házelnök, vagyis az ország három legfontosabb tisztségviselőjének lemondását kezdik majd követelni.

A hitszónok ismételten a bagdadi kormány szemére vetette, hogy a kormány nem hagyta jóvá a régóta ígért korrupcióellenes reformokat, amelyeknek értelmében egy teljes egészében szakértői kabinetnek kellene felállnia.

A szakértői kormány létrehozása része azoknak a reformlépéseknek, amelyek megtörnék annak a politikai osztálynak a hatalmát, amely elterjedt vélekedések szerint vagyon- és befolyásszerzés céljával kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban.

Szadr hívei május 20-án be tudtak hatolni az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába. Az iraki biztonsági erők könnygázzal és éles lövedékekkel próbálták megállítani őket. Ezt megelőzően április 30-án, csekély ellenállás mellett hatoltak be a zónába, és ugyancsak betörtek a parlament épületébe, az ott tartózkodó képviselőket pedig bántalmazták.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×