eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Spanyolország megerősíti határának ellenőrzését

Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat, délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra és megerősítik a francia határ ellenőrzését - jelentette be az ügyvezető spanyol kormányfő péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen barbárságnak, őrült bűncselekménynek nevezte az előző esti nizzai támadást, és a spanyolok együttérzését tolmácsolta Franciaország felé.

"Sajátunknak érezzük a fájdalmat, amely sújtja szomszédainkat; ez minden jóravaló ember fájdalma" - fogalmazott Mariano Rajoy, aki egyúttal felajánlott mindenfajta segítséget és támogatást francia "szövetségeseiknek, barátainkat", a terroristák és pártfogóik "felderítéséhez, üldözéséhez és megbüntetéséhez".

Mint mondta, a világon senki sem lehet teljesen védett a támadásokkal szemben, ez egy globális fenyegetés, amely átfogó és teljes választ követel a demokratákról, és ebben Spanyolország aktívan jelen van.

"Ez a mélységes fájdalom napja azok számára, akik szeretik az életet és a szabadságot" - mondta Mariano Rajoy.

A spanyol ügyvezető miniszterelnök hozzátette: egyelőre nincs tudomásuk spanyol áldozatokról.

Jorge Fernández Díaz, tárcavezető rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottságot, amely értékeli, hogy Spanyolország növelje-e terrorvédelmi készültségét, amely jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van.

A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×