eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Már több 80 mint halottja van a nizzai terrortámadásnak

Már több 80 mint halottja van a nizzai terrortámadásnak

A francia belügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint 84 halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van annak a teherautós tömeges gázolásnak, amelyet a délkelet-franciaországi Nizzában követtek el előző este. A francia elnök terrortámadásnak minősítette a történteket. Magyar halálos áldozatról nem tudni, viszont a sérültek között a magyar külügyminisztérium értesülése szerint van egy magyar nő is.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a támadás helyszínén péntek hajnalban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a legnagyobb fokú éberségre van most szükség, mert - mint fogalmazott - "háborúban állunk a terroristákkal, akik mindenáron, szélsőségesen erőszakos módon akarnak lesújtani ránk".

Nizzában egy teherautó csütörtök este járókelők közé hajtott, és 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva a Promenade des Anglais sétány két kilométeres szakaszán sok embert szándékosan elgázolt a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot néző tömegben. A jármű sofőrje belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök lelőtték őt.

A francia belügyminisztérium szóvivője elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét vagy társai is voltak, akik elmenekültek. A teherautóban fegyvereket találtak, de túszejtés nem volt. A francia elnök azonnal válságstábot hívott össze Párizsba.

"Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra" - mondta Francois Hollande a nemzethez intézett beszédében. "A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni" - hangsúlyozta az államfő, aki egyben jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Franciaország egésze az iszlamista terrorizmus fenyegetése alatt áll - mondta Hollande, aki szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában.

A Nice-Matin című helyi újság azt írta, hogy egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi volt a teherautó sofőrje, akit egy rendőrségi forrás szerint nyilvántartottak különböző köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt, de a hírszerzési szolgálatok nem ismerték. A férfi igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.

Hírügynökségek a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról. A Promenade des Anglais nevű sétányon - amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak - a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt. A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben. A külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken azt mondta, hogy az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében. Az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) alkalmából a mongol fővárosban tartózkodó uniós tisztségviselő kiemelte, hogy "szomorú ez a nap Franciaország és egész Európa számára". Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

A szintén Ulánbátorban tartózkodó Li Ko-csiang kínai kormányfő is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elítélte a terrorizmus minden formáját.

A Chilében tartózkodó Joachim Gauck német államfő a szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást. Kifejezte részvétét Angela Merkel kancellár is, aki Ulánbátorban kiemelte, hogy "Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban".

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este kiadott közleményében terrorcselekménynek minősítette a történteket. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő úgy fogalmazott, hogy "a terroristák és támogatóik csak az erőből értenek, ezért kötelességünk is alkalmazni". "Muszáj közös választ találnunk ezekre a kihívásokra, szolidaritást kell mutatnunk, és be kell vetnünk a rendelkezésünkre álló összes eszközt, hogy harcoljunk a terrorizmus ellen" - jelentette ki Ulánbátorban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken "barbár és gyáva terrortámadásnak" nevezte az ámokfutást, és határozottan elítélte azt. A testület 15 tagországa közös nyilatkozatot adott ki, amelyben megállapították: a terrorizmus az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti a világ békéjére és biztonságára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×