eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Varsó újabb kontingenst küld a magyar határvédelem támogatására

Lengyelország újabb kontingenst küld Magyarország határvédelmének támogatására - jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - belügyminisztereinek hétfői varsói tanácskozása után.

A találkozón a házigazda lengyel miniszter mellett Pintér Sándor magyar és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, valamint Jirí Novácek cseh belügyminiszter-helyettes vett részt.

Mariusz Blaszczak közölte: Lengyelország július 1-jén kezdődött visegrádi soros elnöksége alatt a V4-ek folytatják a migrációs nyomás csökkentését célzó törekvésüket, mely az előző cseh elnökség időszakát jellemezte.

A miniszterek közös álláspontjáról beszámolva elmondta: negatívan értékelik a kötelező menekültelosztási mechanizmust. Ez "egy éve működik, igen szerény eredménnyel" - mondta, utalva a tavaly szeptemberben elfogadott, Magyarország és Szlovákia által az Európai Bíróságon megtámadott egyszeri uniós kötelező kvótára.

Az illegális bevándorlás kezelését illetően Blaszczak megerősítette: a V4 szempontjából prioritás marad a külső uniós határ védelme. Emlékeztetett a már létező lengyel jelenlétre a macedón-görög, valamint a bolgár-török határon.

Elmondta: Lengyelország ismét elfogadta Magyarország felkérését is. Az MTI kérdésére válaszolva Blaszczak ezzel kapcsolatban elmondta: Pintér Sándor magyar belügyminiszter elfogadta a magyar határvédelem támogatására tett lengyel ajánlatot, amelynek részleteiről még egyeztetnek. "A magyar elvárásoknak megfelelő kontingenst küldünk" - mondta, anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna.

Lengyelország tavaly 55 határőrt küldött Magyarországra, akik csaknem egy hónapig a magyar rendőrséggel együtt részt vettek a határ védelmében. Feladatuk a zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint a mélységben végzett ellenőrzések támogatása volt. Pintér Sándor ebben az összefüggésben elmondta: Magyarország a július elején életbe lépett új határvédelmi rendszer "betartása és nemzetközi érvényesítése érdekében" fordult újabb segítségért visegrádi partnereihez. Rámutatott: Magyarország nemcsak a V4-től kap támogatást, ezt az osztrák védelmi, illetve belügyminiszter csütörtökön esedékes látogatásától is remélik. Megköszönve visegrádi kollégáinak azt a segítséget, amelyet eddig a schengeni határ megvédésében Magyarországnak nyújtottak, elmondta: "ez hozzásegített bennünket ahhoz, hogy lényegesen kevesebb illegális migráns jusson el a schengeni övezetbe".

A július 5-től érvénybe lépett új, a mélységi határőrizettel járó magyarországi határvédelmi rendszerről szólva Pintér elmondta: ennek köszönhetően érvénybe lépése óta mindössze 17 illegális bevándorló jutott át Magyarországra. Az új határőrizeti rendszerben "ugyanakkor biztosítottuk, hogy a menekültügyi kérvényeket többen adhassák be, és ezeket európai normák szerint tudjuk felülbírálni" - tudatta a sajtótájékoztatón a magyar belügyminiszter.

Pintér Sándor "hiánypótló értekezletnek" minősítette a varsói találkozót, mert a V4-es belügyminiszterek megállapodása alapján bevezeti a rendszeres egyeztetések hagyományát. A lengyel belügyminiszter bejelentette ugyanis, hogy a belügyi tárcavezetők ezentúl nem ad hoc találkozókat tartanak aktuális problémák megvitatására, hanem rendszeresen, az uniós tagországok belügyminisztereinek minden tanácskozása előtt egyeztetnek majd.

Robert Kalinák és Jirí Novácek is kiemelte: a lengyel visegrádi soros elnökséggel párhuzamosan Szlovákia átvette az Európai Unió soros elnökségét, Csehország pedig a Salzburgi Fórum nevű közép-európai belbiztonsági partnerség elnökségét, így belbiztonsági témákban a következő hónapokban a visegrádi országok részéről "még erősebb lehet a közös hang".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×