eur:
394.28
usd:
369.96
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Oszama bin Laden fia bosszúval fenyeget

Bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat apja meggyilkolásáért és a muszlimok elnyomásáért Oszama bin Laden fia.

Az al-Kaidához köthető asz-Szahaf tette közzé Hamza bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezére, Oszama bin Laden állítólagos fiának videoüzenetét, amelyben a férfi úgy fogalmaz: "Itt mi mindannyian Oszamák vagyunk".

Eztán Hamza bin Laden szent háborúval, dzsiháddal fenyegette meg az amerikaiakat, részben mert szerinte "elnyomják a muszlimokat", részben pedig az apja haláláért.

Mint mondta: "Ha azt gondolták, hogy az Abbotábádban elkövetett bűncselekményük megtorlatlan marad, akkor tévedtek". Abbotábád az a pakisztáni kisváros, ahol az amerikai hadsereg kommandósai 2011 májusában egy rajtaütésben likvidálták Oszama bin Ladent.

A vélhetően most 25 éves Hamza bin Laden - akinek holléte nem ismeretes -, mivel az amerikai népet tette felelőssé vezetői cselekedeteiért, további terrortámadásokat helyezett kilátásba az Egyesült Államok területén és külföldi amerikai érdekeltségek ellen. Emellett állítása szerint bosszút akar állni azokért a muszlimokért is, akik "Palesztina, Afganisztán, Szíria, Irak, Jemen és Szomália területén amerikai elnyomás alatt élnek".

Csicsmann László közel-kelet szakértő, a Corvinus Egyetem docense úgy látta, hogy a videóüzenettel ifjabb bin Laden, feltehetőleg készül átvenni az al-Kaida vezetését Ajman az-Zavahiritól, a terrorszervezet jelenlegi vezérétől.

Ez nem csak az Egyesült Államok irányába egy üzenet, hanem alapvetően a szervezet irányába is, hogy egyfajta dinamikus megújulásban gondolkozik. Hiszen ez egy globális dzsihadista szervezet, hasonlóan, mint az Iszlám Állam, viszont úgy tűnik, mintha ennek a szervezetnek a támogatottsága vagy vonzereje csökkent volna az elmúlt időszakban” - véli Csicsmann László.

„Az al-Kaida és az Iszlám Állam közötti rivalizálás évek óta tart, hiszen Nigériától Indonéziáig több helyi szervezet – amely korábban az al-Kaidának tett hűségesküt – az elmúlt időszakban átpártolt az Iszlám Államhoz” – tette hozzá Csicsmann László.

Ám aláhúzta, hogy semmiképp nem lehet leírni az al-Kaidát, mivel Afganisztánban és Pakisztánban a mai napig meghatározó tényező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×