eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Oszama bin Laden fia bosszúval fenyeget

Bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat apja meggyilkolásáért és a muszlimok elnyomásáért Oszama bin Laden fia.

Az al-Kaidához köthető asz-Szahaf tette közzé Hamza bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezére, Oszama bin Laden állítólagos fiának videoüzenetét, amelyben a férfi úgy fogalmaz: "Itt mi mindannyian Oszamák vagyunk".

Eztán Hamza bin Laden szent háborúval, dzsiháddal fenyegette meg az amerikaiakat, részben mert szerinte "elnyomják a muszlimokat", részben pedig az apja haláláért.

Mint mondta: "Ha azt gondolták, hogy az Abbotábádban elkövetett bűncselekményük megtorlatlan marad, akkor tévedtek". Abbotábád az a pakisztáni kisváros, ahol az amerikai hadsereg kommandósai 2011 májusában egy rajtaütésben likvidálták Oszama bin Ladent.

A vélhetően most 25 éves Hamza bin Laden - akinek holléte nem ismeretes -, mivel az amerikai népet tette felelőssé vezetői cselekedeteiért, további terrortámadásokat helyezett kilátásba az Egyesült Államok területén és külföldi amerikai érdekeltségek ellen. Emellett állítása szerint bosszút akar állni azokért a muszlimokért is, akik "Palesztina, Afganisztán, Szíria, Irak, Jemen és Szomália területén amerikai elnyomás alatt élnek".

Csicsmann László közel-kelet szakértő, a Corvinus Egyetem docense úgy látta, hogy a videóüzenettel ifjabb bin Laden, feltehetőleg készül átvenni az al-Kaida vezetését Ajman az-Zavahiritól, a terrorszervezet jelenlegi vezérétől.

Ez nem csak az Egyesült Államok irányába egy üzenet, hanem alapvetően a szervezet irányába is, hogy egyfajta dinamikus megújulásban gondolkozik. Hiszen ez egy globális dzsihadista szervezet, hasonlóan, mint az Iszlám Állam, viszont úgy tűnik, mintha ennek a szervezetnek a támogatottsága vagy vonzereje csökkent volna az elmúlt időszakban” - véli Csicsmann László.

„Az al-Kaida és az Iszlám Állam közötti rivalizálás évek óta tart, hiszen Nigériától Indonéziáig több helyi szervezet – amely korábban az al-Kaidának tett hűségesküt – az elmúlt időszakban átpártolt az Iszlám Államhoz” – tette hozzá Csicsmann László.

Ám aláhúzta, hogy semmiképp nem lehet leírni az al-Kaidát, mivel Afganisztánban és Pakisztánban a mai napig meghatározó tényező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×