eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Miért utazott váratlanul Bagdadba az amerikai védelmi miniszter?

Váratlanul Bagdadba látogatott az amerikai védelmi miniszter, hogy tárgyaljon az iraki vezetőkkel az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő Moszul elleni offenzíva részleteiről.

A be nem jelentett vizitre két nappal az után került sor, hogy az iraki hadsereg a dzsihadista szervezettől visszafoglalt egy fontos légi támaszpontot az észak-iraki város közelében.

Amerikai tisztségviselők közölték, hogy Ashton Carter az iraki fővárosban Haider al-Abádi kormányfővel, Háled al-Obeidi védelmi miniszterrel, valamint Sean MacFarland amerikai főparancsnokkal, az IÁ ellen szerveződött, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció vezetőjével is találkozik. A megbeszélések napirendi pontjai között az IÁ elleni harc következő lépései szerepelnek, különös tekintettel a dzsihadisták által 2014 nyarán elfoglalt Moszul visszafoglalására.

Az iraki kormányerők szombaton jelentették be, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a Moszultól 60 kilométerrel délre található kajarai támaszpont felett, amely jó kiindulópontként szolgálhat az észak-iraki település felszabadításához. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy vasárnap egy csapat amerikai katona érkezett Kajarába, hogy felmérje a helyszínt, majd még aznap távozott is onnan.

Carter hétfőn közölte: amerikai tanácsadók szükség esetén készek segítséget nyújtani az iraki csapatoknak, amikor azok megkezdik Moszul körbevételét.

Egy amerikai védelmi tisztségviselő elmondta, hogy a Pentagon az IÁ elleni iraki harc tekintetében 10 kezdeti célt határozott meg, és Kajara visszafoglalásával ezek maradéktalanul megvalósultak.

Az IHS amerikai kutatóintézet vasárnap közzétett elemzése szerint az IÁ által ellenőrzött iraki és szíriai területek nagysága 12 százalékkal, 68 300 négyzetkilométerre csökkent az idei év első felében. A jelentésből kiderül az is, hogy tavaly egész évben 14 százalékos volt a dzsihadisták területvesztése. A szélsőséges szervezetnek ezzel együtt jelentős bevételkiesést is el kellett könyvelnie: míg tavaly - év közepén - még havonta 80 millió dollár (csaknem 23 milliárd forint) volt a jövedelme, addig ez az összeg idén márciusra 56 millió dollárra (nagyjából 16 milliárd forintra) zsugorodott. Március óta ez a szám minden bizonnyal további legalább 35 százalékkal csökkent - mondta az IHS egyik elemzője.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×