eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Észak-Korea támadással fenyegetőzik

Válaszcsapással fenyegetőzött az észak-koreai hadsereg hétfőn, arra reagálva, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott a THAAD típusú, korszerű amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítéséről.

Ez volt az első hivatalos észak-koreai megszólalás a múlt pénteki szöuli bejelentésről.

Közleményében a hadsereg úgy fogalmazott, hogy azonnal reagálni fog, amint eldől, hogy az amerikai "inváziós eszközök" mikor és milyen helyszínre kerülnek Dél-Koreában, mégpedig "kíméletlen válaszcsapással", "fizikai művelettel".

Phenjan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a THAAD telepítésével háborút kíván kirobbantani, Dél-Koreának pedig azt üzente, hogy az önmegsemmisítés felé tett lépést a rendszer befogadásával.

Washington és Szöul azzal indokolta múlt hét végén bejelentett megállapodását, hogy a THAAD rendszerrel védelmet kíván nyújtani az észak-koreai atom- és tömegpusztító fegyverek, illetve ballisztikus rakéták ellen. A két ország azt követően kezdett el tárgyalni a telepítésről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

Dél-koreai részről közölték, hogy heteken belül kiválasztják a telepítés pontos helyszínét, és azon lesznek, hogy a jövő év végére a rendszer működőképes legyen.

A két Korea az ötvenes évek elején véres háborút vívott egymással, és békeszerződés nem született köztük. Az Egyesült Államok azóta is jelentős katonai jelenlétet tart fenn Dél-Koreában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×