eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Mi lesz a Nagy-Britanniában tanulókkal?

Mi lesz a Nagy-Britanniában tanulókkal?

A jelenleg Nagy-Britanniában tanuló magyar diákokat nem érinti a szigetország kilépése az Európai Unióból, és a kilépési tárgyalások idejére, a következő években sem várható változás - mondta el az InfoRádiónak az Engame Akadémia kommunikációs menedzsere. Méhes Zsófia hozzátette: azt még senki sem tudja, néhány év múlva milyen feltételekkel lehet majd a szigetországban tanulni.

A Brexit az Egyesült Királyságban tanuló magyar diákok számára rövid távon nem hoz változást – mondta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője. Méhes Zsófia kiemelte, a brit jogrendszerben, aki megkezdi egy bizonyos képzési szerződés szerint a tanulmányait, az év folyamán az abban szereplő feltételekkel folytathatja.

Aki tehát például most egy alapképzési programon tanul Londonban, ugyanazokkal a feltételekkel fogja befejezni a programot” - tette hozzá az Engame Akadémia kommunikációs vezetője.

Méhes Zsófia kiemelte, az elkövetkező két, vagy egyes szakértő szerint több évben, amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió része, de már megkezdődnek a kilépési tárgyalások, még az uniós szabályozás lesz érvényes. Nagyon valószínű, hogy még ekkor sem érezhető változás a felvételi folyamatban, a tandíjban és a diákhitel feltételeiben sem.

A kilépés utáni szabályokról csak találgatások vannak. A magyar diákok számára a legrosszabb verzió, ha a nemzetközi tandíjat kell fizetniük, nem pedig a jelenleg érvényes, a britekre is vonatkozó, kedvezményeset” - mondta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője.

Hozzátette, változhat a szintén nagyon kedvezményes, a magyar diákok által is felvett diákhitel igényelhetősége, valamint az egészségügyi ellátás ingyenessége. Mint mondta, azt hogy a kilépés után milyen szabályok lesznek érvényesek, még nem lehet tudni Alapesetben valószínűleg azok, amelyek a kívülálló országok esetében. Vélhetően külön megállapodás fog születni az EU és Nagy-Britanniával, ahogy Norvégiával vagy Svájccal van, ahol úgy tanulnak a külföldi állampolgárok, mint ha az EU-n belül tennék – mondta Méhes Zsófia.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 125 ezer uniós diák tanul, ebből kicsit több mint kétezer a magyar. Az EU-s diákok 2,7 milliárd font bevételt hoz az országnak, tizenkilenc ezer új munkahelyet teremt minden évben. A legjobban teljesítő egyetemisták, kutatók nagy része nem britek, hanem uniósak, ebből valószínűsítjük, hogy lesz külön megállapodás, mert ez egy pozitívum az Egyesült Királyságnak, amit érdemes lehet megtartani” - hangsúlyozta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×