INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

inforádió

külföld

brexit

Mi lesz a Nagy-Britanniában tanulókkal?

Mi lesz a Nagy-Britanniában tanulókkal?

Infostart / InfoRádió

A jelenleg Nagy-Britanniában tanuló magyar diákokat nem érinti a szigetország kilépése az Európai Unióból, és a kilépési tárgyalások idejére, a következő években sem várható változás - mondta el az InfoRádiónak az Engame Akadémia kommunikációs menedzsere. Méhes Zsófia hozzátette: azt még senki sem tudja, néhány év múlva milyen feltételekkel lehet majd a szigetországban tanulni.

A Brexit az Egyesült Királyságban tanuló magyar diákok számára rövid távon nem hoz változást – mondta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője. Méhes Zsófia kiemelte, a brit jogrendszerben, aki megkezdi egy bizonyos képzési szerződés szerint a tanulmányait, az év folyamán az abban szereplő feltételekkel folytathatja.

Aki tehát például most egy alapképzési programon tanul Londonban, ugyanazokkal a feltételekkel fogja befejezni a programot” - tette hozzá az Engame Akadémia kommunikációs vezetője.

Méhes Zsófia kiemelte, az elkövetkező két, vagy egyes szakértő szerint több évben, amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió része, de már megkezdődnek a kilépési tárgyalások, még az uniós szabályozás lesz érvényes. Nagyon valószínű, hogy még ekkor sem érezhető változás a felvételi folyamatban, a tandíjban és a diákhitel feltételeiben sem.

A kilépés utáni szabályokról csak találgatások vannak. A magyar diákok számára a legrosszabb verzió, ha a nemzetközi tandíjat kell fizetniük, nem pedig a jelenleg érvényes, a britekre is vonatkozó, kedvezményeset” - mondta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője.

Hozzátette, változhat a szintén nagyon kedvezményes, a magyar diákok által is felvett diákhitel igényelhetősége, valamint az egészségügyi ellátás ingyenessége. Mint mondta, azt hogy a kilépés után milyen szabályok lesznek érvényesek, még nem lehet tudni Alapesetben valószínűleg azok, amelyek a kívülálló országok esetében. Vélhetően külön megállapodás fog születni az EU és Nagy-Britanniával, ahogy Norvégiával vagy Svájccal van, ahol úgy tanulnak a külföldi állampolgárok, mint ha az EU-n belül tennék – mondta Méhes Zsófia.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 125 ezer uniós diák tanul, ebből kicsit több mint kétezer a magyar. Az EU-s diákok 2,7 milliárd font bevételt hoz az országnak, tizenkilenc ezer új munkahelyet teremt minden évben. A legjobban teljesítő egyetemisták, kutatók nagy része nem britek, hanem uniósak, ebből valószínűsítjük, hogy lesz külön megállapodás, mert ez egy pozitívum az Egyesült Királyságnak, amit érdemes lehet megtartani” - hangsúlyozta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője.

Kapcsolódó hang

Mi lesz a kint tanulókkal?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018