eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fenntartható a schengeni övezeten belüli határellenőrzés

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön végrehajtási határozatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy az érintett országok fenntartsák a schengeni övezeten belüli határellenőrzést, átmeneti és kivételes körülményekre hivatkozva.

A tájékoztatás szerint Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és - a nem EU-tagállam, de "Schengen-tagállam" - Norvégia a szükséges mértékben és legfeljebb hat hónapos időtartamra fenntarthatják határaik egy-egy szakaszának ideiglenes ellenőrzését.

A határozat részletezi, hogy Ausztria esetében a magyar és szlovén határszakasz, Németország esetében az osztrák, Dánia esetében a kikötők és a német határszakasz, Svédország esetében a kikötőkön kívül az Öresund-híd, Norvégia esetében pedig a Németországba, a Dániába és a Svédországba induló hajók állomásainak ideiglenes határellenőrzése érintett.

A tanácsi határozat megjegyzi, hogy a hat hónapos átmeneti intézkedések meghosszabbítása előtt az érintett államoknak tájékoztatniuk kell szomszédjaikat, és konzultálniuk kell velük.

A schengeni övezet működésére vonatkozó szabályok szerint emellett a határellenőrzések mértékét, gyakoriságát, helyét és idejét célzottan, az adott körülményekhez kell igazítaniuk. Azt is igazolniuk kell, hogy az ellenőrzések feltétlenül szükségesek a jelentkező fenyegetések, a közrend védelme és a belső biztonság szempontjából, például az illegális bevándorlók úgynevezett másodlagos mozgása okozta belbiztonsági megfontolások miatt.

Az ajánlás továbbra sem terjeszti ki az ellenőrzést a Görögországból és az onnan érkező repülő- és hajójáratokra - írták.

Szerdán az Európai Parlament plénuma is foglalkozott a belső határellenőrzések kérdésével. A képviselők a strasbourgi ülésen folytatott vitájukon kifejtették, hogy az újra bevezetett belső határellenőrzések Európa egyik legnagyszerűbb és leginkább kézzelfogható vívmányát veszélyeztetik.

Véleményük szerint az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni övezet helyreállításához az Európai Unió külső határait kell megfelelően biztosítani.

A vita során a képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a belső határellenőrzések pluszköltségeket okoznak, ami különösen a turizmust és a szállítási szektort érinti érzékenyen, és megkérdőjelezi az ellenőrzések szükségességét és arányosságát.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×