eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Élesen bírálta Izraeli politikáját az amerikai alelnök

Szokatlanul nyíltan és élesen bírálta az amerikai alelnök Izrael politikáját egy hétfői gálaesten, Washingtonban. Joe Biden a J street nevű Izrael-barát baloldali szervezet rendezvényén vett részt.

A politikus azt mondta, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő rossz irányba vezeti a zsidó államot, és lépései miatt a washingtoni kormányzat olykor "leküzdhetetlen frusztrációt" érez.

Az alelnök meglehetősen borús képet vázolt fel a béketeremtő erőfeszítések jövőjéről, mert szerinte az Obama-adminisztráció hátralévő hónapjaiban nincs remény a haladásra.

Bár a politikus a palesztinokat és az izraelieket egyaránt hibáztatta a bizalom megrendüléséért, bírálatát elsősorban az izraeli kormányfőnek címezte. Érzékeltette, hogy Benjamin Netanjahu politikája "mélyreható kérdéseket vet fel" azt illetően, vajon Izrael maradhat-e egyszerre zsidó és demokratikus állam a jövőben.

"Szilárdan hiszek abban, hogy azok az intézkedések, amelyeket az elmúlt néhány évben az izraeli kormány meghozott a telepek folyamatos és rendszeres bővítéséről, a földek elbitorlásáról, rossz irányba vezetnek bennünket, és ami még fontosabb: Izraelt" - idézték az alelnök szavait a helyszínen jelenlévő amerikai tudósítók.

Joe Biden szerint az izraeli kormány politikájában az elmozdulás az "egy állam" elve felé, valószínűleg oda vezet, hogy Izraelben a zsidók nem lesznek többségben.

Az alelnök felidézte márciusi találkozóját Benjamin Netanjahuval és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és mint mondta, reményvesztetten tért vissza az Egyesült Államokba, mert megerősödött benne az érzés, hogy egyhamar nem lesz béke a palesztinok és az izraeliek között.

"Jelenleg nincs politikai akarat sem az izraeliek, sem a palesztinok részéről komoly tárgyalások folytatására" - vélekedett az alelnök, de hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak ezzel együtt is kötelessége Izrael biztonságát garantálni, és mindkét felet a "két állam" megoldás felé terelni, vagyis elérni, hogy Izrael mellett legyen egy palesztin állam is.

Joe Biden ezt akkor is fontosnak tartja, ha az amerikai kormány időnként - mint fogalmazott - "leküzdhetetlen frusztrációt" érez az izraeli kormány miatt.

A politikus megnevezett palesztin politikusokat, köztük Abbász elnököt, akik nem hajlandók elítélni az izraeliek ellen elkövetett terrorakciókat.

"Bármilyen jogos nézetkülönbségeik legyenek is a palesztinoknak Izraellel, a terrorizmus soha nem igazolható" - mondta Joe Biden, és hangsúlyozta, egyetlen vezető sem mulaszthatja el, hogy elítélje a terroristákat.

Joe Bident megelőzően John Kerry külügyminiszter is beszédet mondott a gálaesten. Ő valamivel optimistább volt, további erőfeszítéseket ígért, és szintén kiállt a "két állam" elve mellett.

Más megoldás nem lehet se zsidó, se demokratikus - idézte John Kerry szavait a Politico című lap tudósítója.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×