eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Katalónia 4500 menedékkérő befogadását ajánlotta fel az EU-nak

Katalónia 4500 menedékkérő befogadását ajánlotta fel az Európai Uniónak - erről Carles Puigdemont, a spanyolországi autonóm közösség új elnöke értesítette levélben Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztost.

A keddi keltezésű levelet pénteken hozták nyilvánosságra, azon a napon, amikor megszületett az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. A katalán elnök biztosította az európai tisztségviselőt arról, hogy kormánya kész 4500 menekültet fogadni a következő időszakban, 1800-at akár most azonnal.

Ígéretének teljesítéséhez Puigdemont Brüsszel rendelkezésére bocsátja "külügyminiszterét", ami - mint arra az AFP francia hírügynökség emlékeztet - meglehetősen pikáns helyzetet teremt, hiszen ez a poszt a spanyol állam vezetése számára lényegében "nem létezik".

Carles Puigdemont, Katalónia új elnöke ugyanis január 14-én alakította meg kormányát, amely 18 hónapos működésre jött létre, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit. Ennek érdekében hozták létre a korábban nem létező, külügyi tanácsosi posztot, azaz lényegében egy külügyminisztériumot, Raül Romeva vezetésével, akinek feladata, hogy képviselje a függetlenségi célokat, és támogatást szerezzen külföldön egy önálló katalán köztársaság létrehozásához.

Csakhogy a spanyol kormány szerint a poszt létrehozása alkotmányellenes, mert az ország alkotmányának 149. cikkelye az állam hatáskörébe rendeli a külpolitikai szerepvállalást. A katalán autonóm közösség vezetése ezzel szemben állítja, hogy törvényesen cselekedtek. A spanyol alkotmánybíróság ezért február 17-én ideiglenesen felfüggesztette az újonnan létrehozott katalán külügyminisztérium működését, bár ez nem egyenlő a végső
döntéssel, amelyre legalább öt hónapot kell várni.

Az AFP utal arra, hogy a menedékkérők befogadására vonatkozó katalán felajánlás ki fogja váltani a spanyol kormány haragját, hiszen aligha fogja elismerni Carles Puigdemontnak - mint nem önálló állam fejének - a jogát az effajta lépésre.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×