INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Sanders legyőzte Clintont, pénzgyűjtésben

InfoRádió / MTI
A héten lezajlott amerikai "szuperkeddi" előválasztásokat követően nyilvánosságra hozták a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő két politikus, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor kampányára januárban és februárban felajánlott összegeket, és kiderült, hogy Sanders ugyan vesztésre áll a szavazatok arányát és a delegátusok számát illetően, ám kampánypénzek tekintetében legyőzte vetélytársát.

Hillary Clinton kampánya februárban 30 millió dollárt gyűjtött be, míg Bernie Sanders csapata 42,7 millió dollárt könyvelhetett el.

Sanders januárban is megelőzte Clintont: az ő számlájára 21 millió dollár érkezett, míg Clintonéra csak 15 millió.

A republikánus "Donald Trumpnak rengeteg pénz áll a rendelkezésére a novemberi elnökválasztásig, és nem fenntartható, hogy Clinton csakis a nagy donorokra támaszkodik" - fogalmazott közleményében Sanders kampánymenedzsere, Jeff Weaver. A szakember szerint e ténynek aggasztania kellene a Demokrata Párt vezetőit.

A Sanders-kampányt nem nagyvállalatok és nagybankok támogatják, hanem nagyon sok "kisember" küldött felajánlást, s ezt a vermonti szenátor szereti is mindig hangsúlyozni. Amerikai sajtóinformációk szerint a Sandersszel rokonszenvezők pénzadományozási kedve nincs apadóban, kampányszakemberei pedig arra számítanak, hogy az elkövetkezendő napok előválasztásain Sanders négy államba arathat diadalt.

Szombaton Kansasben, Louisianában és Nebraskában lesz előválasztás, majd vasárnap Maine államban jelölőgyűlést tartanak a demokraták. Jövő kedden ismét előválasztás Michiganben és Mississippiben.

A címlapról ajánljuk