eur:
388.7
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

V4-csúcs: a Nyugat-Balkánt be kell vonni a migrációs válság megoldásába

A Nyugat-Balkánt is be kell vonni a migrációs nyomás szabályozásába és a válság megoldása érdekében közös európai szintű egyeztetett eljárásra van szükség - vélekedett egybehangzóan a cseh miniszterelnök és az osztrák kancellár.

"Mindkét kormányfő egyetértett a migrációs nyomás sürgős szabályozásának szükségességében, a Nyugat-Balkán országainak bevonásában a migrációs válság megoldásába és az európai szintű egyeztetett eljárás követelményében" - olvasható abban a közleményben, amelyet a cseh kormányhivatal adott ki Bohuslav Sobotka és Werner Faymann hétfői prágai tárgyalásairól.

Közös vélemény alakult ki abban is, hogy feltétlenül szükség van a külső schengeni határok védelmének a megerősítésére.

Sobotka és Faymann megvitatták a kibővített visegrádi kormányfői csúcstalálkozó témáit és véleményt cseréltek az Európai Tanács csütörtökre és péntekre tervezett öléséről is, amelynek a migrációs válság lesz a kiemelt napirendi pontja.

A cseh média értékelése szerint Ausztria álláspontja a migrációs válságban az utóbbi hónapokban több területen is közelebb került a V4-ek álláspontjához. Ausztria például januárban bejelentette, hogy a következő években korlátozni fogja a befogadandó menekültek számának felső határát. A bécsi sajtó pedig azt írta, hogy az osztrák kormány nyomást próbál gyakorolni Szkopjére, hogy minél határozottabban korlátozza a migránsok bejutását Európába és ennek érdekében katonákat ajánlott fel Macedóniának a határok védelmére.

A négy visegrádi ország kormányfőjének rendkívüli csúcstalálkozójára hétfőn délután kerül sor Prágában. Meghívást kapott a bolgár miniszterelnök és a macedón államfő is. A tanácskozás fő témája a migrációs válság lesz. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×