eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel nem kér bizalmi szavazást

Nem kér bizalmi szavazást a parlamenttől (Bundestag) Angela Merkel német kancellár a menekültválság miatt, a krízis kezeléséről pedig nincs nézetkülönbség Németország és Franciaország között - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy a bizalmi szavazás kérdése "nem vetődik fel" a kancellár számára. Angela Merkel továbbra is azért dolgozik, hogy olyan megoldást dolgozzanak ki, amely a "lehető legjobb" Németországnak és az Európai Uniónak.

A szóvivőt egy felméréssel kapcsolatban kérdezték, amely kimutatta, hogy a lakosság 81 százaléka szerint a kormány elveszítette az ellenőrzést a menekültügyi helyzet felett. Steffen Seibert úgy vélte, igen nagyívű a gondolatmenet, amely a közvélemény-kutatási adatból a bizalmi szavazásig jut el, hiszen a felmérés egyebek mellett azt is kimutatta, hogy a lakosság több mint 90 százaléka ért egyet a háborús menekültek befogadásával.

Hozzátette, hogy a berlini vezetés nem szigetelődött el, menekültpolitikáját "nagyon széles körű" támogatás övezi az Európai Unióban. Széleskörű egyetértés van abban, hogy gondoskodni kell a külső határok védelméről és a Frontex uniós hatérvédelmi ügynökség megerősítéséről, küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért és az illegális migráció felszámolásáért, és együtt kell működni Törökországgal - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Manuel Valls francia miniszterelnök a hét végén kijelentette, hogy országa a 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntésből következő kötelezettségének eleget téve befogad 30 ezer menekültet, de semmi másra nem hajlandó, Steffen Seibert kérdésre válaszolva üdvözölte Franciaország elkötelezettségét a közös döntés mellett, és kiemelte, hogy "nagy egyetértés" van Berlin és Párizs között a menekültpolitikában.

Hozzátette, hogy a 160 ezer menekült kvóták alapján történő elosztásról hozott határozat mellett nagy eredmény az EU és Törökország közös akcióterve is, valamint a Frontex megerősítésének folyamata és a szíriai menekültek megsegítésére szervezett londoni adományozói konferencián tett felajánlások sora.

Most a külső határ védelmének megerősítése a legfontosabb, és ebben segítség az Égei-tengeren hamarosan induló NATO-küldetés - mondta a német kormányszóvivő.

Hozzátette, hogy lépésről lépésre kell haladni, és a csütörtökön kezdődő uniós csúcson "köztes mérleget" kell készíteni a válságkezelésről. Legális menekültkontingensek átvétele Törökországtól pedig csak akkor kerülhet szóba, ha az eddiginél sokkal jelentősebb mértékben csökken az illegális migráció az Égei-tengeren.

"Itt még nem tartunk", ezért kontingensekről korai beszélni - mondta Steffen Seibert.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×