INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Obama kivágja a rezet kedden

InfoRádió / MTI
Barack Obama kedden terjeszti elő a 2017-es pénzügyi évre érvényes költségvetési tervét, amely elnökségének utolsó ilyen tervezete lesz. A Fehér Ház előzetes információi szerint az elnök a szegényebb rétegek megsegítésétől az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcig több területet is kiemel.

A pénzügyi év október 1-jén kezdődik, a tervet a republikánus többségű kongresszusnak kell elfogadnia.

A 2017. januárjában hivatalából távozó elnök különösen szívén viseli az oktatás, a munkahelyteremtés és az igazságszolgáltatás reformjának támogatását.

A Politico című lapnak nyilatkozó közgazdász, Joel Friedman, a Költségvetési és Politikai Prioritások Központjának alelnöke szerint ez a költségvetési terv inkább Obama politikai örökségének része lesz, s a politikusok nem számítanak arra, hogy a tervezetet el is fogadják, jóllehet, egyes elemeit republikánusok is magukénak vallják.

A költségvetési terv több fontos eleme már nyilvánosságra került. Így például az, hogy a Pentagon (a védelmi minisztérium) több mint hétmilliárd dollárt kér az Iszlám Állam és a dzsihadisták elleni harcra, s azt is tudni lehet, hogy Obama elnök húsz százalékkal, 7,7 milliárd dollárra kívánja növelni a megújuló energiaforrások kutatására fordított összeget.

A címlapról ajánljuk