eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mélyponton a szlovén kormány népszerűsége

A Miro Cerar vezette szlovén kormánykoalíciót a választók mindössze 18 százaléka támogatja, 56 százalékuk pedig elégtelenre értékelte tevékenységét - derült ki a ljubljanai Delo című napilap által végzett közvélemény-kutatás kedden közzétett adataiból.

A lap megállapítja, hogy a kormány népszerűsége hónapok óta csökken, és ez korábban a kormánykoalíció végét jelentette volna. A Delo ugyanakkor úgy véli: Cerar malmára hajtja a vizet, hogy hárompárti kormánykoalíciójának biztos többsége van a szlovén országgyűlésben, továbbá a közvélemény - annak ellenére, hogy nem elégedett a kormány politikájával -, nem szeretne előrehozott választásokat és politikai instabilitást.

A lap szerint a 17 hónapja kormányon lévő Cerarnak nagyon nehéz lesz visszaszereznie az állampolgárok bizalmát, amely a mandátuma elején nagyon kedvező volt, miután azt ígérte, hogy erkölcsi minimumot fog meghatározni a politikában és stabilitást teremt.

Ezt azonban nem sikerült teljes egészében véghezvinnie - írja a Delo.

A közvélemény-kutatás szerint a jelentős népszerűség-vesztés a kormány két miniszterének, Karl Erjavec külügyminiszternek és Dusan Mramor pénzügyminiszternek is betudható.

Karl Erjavec külügyminiszter, Miro Cerar kormányának második legerősebb koalíciós partnere, a nyugdíjas párt (DESUS) elnöke ellen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék, amelyet hamarosan napirendre tűz a ljubljanai törvényhozás.

Dusan Mramor pénzügyminiszter pedig az év elején keveredett botrányba. A sajtó kiderítette, hogy korábban a közgazdasági egyetem dékánjaként ügyeleti díjat vezetett be az egyetemen, és ő maga is 40 ezer euró ügyeleti pénzt vett fel a fizetésén felül. Mramor visszafizette a pénzt, és a közvélemény nyomására lemondását is benyújtotta a kormányfőnek, Cerar azonban ezt nem fogadta el.

Az ügyészség vizsgálja, hogy törvényes-e az ügyeleti díj bevezetése, amelyet később más ljubljanai egyetemek is átvettek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×