eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Éhínség fenyeget Szíriában

Éhínség fenyegeti a kormányerők és a szélsőségesek által is ostromolt kelet-szíriai Deir-ez-Zórt, az ott élőknek azonnali segítségre van szüksége - figyelmeztetett Hilal Elver, az ENSZ élelmezéssel foglalkozó különleges megbízottja.

"Számos család nem tud elköltözni, az élelem fogy, egyre drágább és nehezen hozzáférhető, az éhezés és éhínség komoly fenyegetést jelent, amely országszerte több mint 4 millió szíriait érint" - tette hozzá Elver.

Különösen aggasztó a helyzet Deir-ez-Zórban, amelynek lakói aranyat, vagyontárgyakat, sőt házaikat adják el, hogy élelmet tudjanak vásárolni, illetve azért, hogy kijuthassanak a körbezárt településről. Napokon át szünetel a vezetékes vízellátás, és tíz hónapja nincs áram a városban.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai több mint egy éve tartják blokád alatt Deir-ez-Zór kormányerők birtokolta részeit. A város 200 ezer lakója éhezik, a kormányerők és a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató milíciák pedig hasznot húznak nyomorúságos helyzetükből.

Bár a közelmúltban a felkelők által birtokolt Madája került hasonló okok miatt a nemzetközi közösség figyelmének előterébe, az ENSZ most attól tart, hogy azonnali beavatkozás nélkül Deir-ez-Zór is a délnyugat-szíriai város sorsára juthat.

Az ENSZ a múlt héten figyelmeztetett, hogy Deir-ez-Zórban jelentősen romlottak az életkörülmények. Az éhező diákoknak jártányi erejük sincs, így az iskolák konganak az ürességtől, a még működő kórházaknak pedig nagy szükségük van gyógyszerre, kötszerre, eszközökre, de legfőképpen személyzetre.

Meg nem erősített jelentések szerint december óta mintegy húszan, köztük gyerekek, haltak meg alultápláltság miatt a városban - írta jelentésében a világszervezet. Egy helyi civil szervezet szóvivője, Ali al-Rahbi elmondta, hogy csoportja 27 ilyen halálesetről tud.

Deir-ez-Zór lakosai patthelyzetbe kerültek: az Iszlám Állam ostromgyűrűbe zárta városukat, így a szárazföldön senki sem juthat be oda, a település egyes részeit, illetve repülőterét ellenőrzés alatt tartó kormányerők pedig nem engedik be a légi úton érkező segélyszállítmányokat, illetve megtiltották a helyieknek, hogy távozzanak.

A Damaszkusztól 450 kilométerre északkeletre fekvő várost az Eufrátesz szeli ketté, amelynek keleti partját az Iszlám Állam, nyugati partjának nagy részét pedig a szíriai kormányerők tartják felügyeletük alatt.

Deir-ez-Zór a legnépesebb a 15 ostromolt szíriai település közül, amelyekben összesen mintegy 400 ezer ember él ínséges körülmények között. Ezekhez az emberekhez nem jutnak el a nemzetközi segélyszállítmányok, és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint mind a szíriai kormány, mind a felkelők háborús bűnt követnek el azzal, hogy szándékosan éheztetik a civileket.

A madájai helyzetről szóló jelentések nagy felzúdulást váltottak ki a nemzetközi közösségből, és a múlt héten végre két segélyszállító konvoj is bejutott a városba.

Az iraki határhoz közel eső Deir-ez-Zór az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló térség szívében található, de a szíriai kormány eddig sikeresen tartotta a külvárosban található katonai repülőteret, illetve négy nagyobb szomszédos körzetet, ahol számos nő és gyerek él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×